Šveđani osmislili uređaj koji blokira bol

Šveđani osmislili uređaj koji blokira bol

Malena “ionska pumpa” sastoji se od organskih elektronskih dijelova koji se mogu ugraditi u bolesnika, a cilj joj je prekinuti signale boli u leđnoj moždini prije nego što stignu do mozga

Nedavna otkrića rezultirala su stvaranjem medicinskog uređaja koji bi mogao ublažiti kronične bolove bolesnika pravovremenom raspodjelom olakšavajućih signala u tijelu.

Razvijena na Sveučilištu Linköping u Švedskoj, malena „ionska pumpa“ sastoji se od organskih elektronskih dijelova koji se mogu ugraditi u bolesnika, a cilj joj je prekinuti signale boli u leđnoj moždini prije nego što stignu do mozga.

Način rada sličan je elektrostimulatoru (pacemakeru) koji donosi električne impulse da bi ispravio abnormalni rad srca, dok će „ionska pumpa“ poslati neurotransmitere da spriječi signale boli. Razlika je u tome što se umjesto korištenja elektroda za slanje električnih signala, pumpa sastoji od biološki kompatibilnih materijala i šalje kemijske signale koji se bolje integriraju s ljudskim tijelom.

Znanstvenici su tijekom istraživanja ugradili takvu pumpu u svjesnog i slobodno pokretnog štakora. U tom je slučaju projektirana za slanje neurotransmitera γ-aminobutyric kiseline (GABA), koji olakšavaju bol, na četiri odvojena mjesta gdje se oštećeni živci spajaju s leđnom moždinom. „Pumpa“ je uspješno blokirala signale boli od stizanja do mozga, a nisu utvrđene nuspojave.

„Ono što je jedinstveno je da smo pomoću organske elektronike poslali tjelesne kemijske signale“, rekao je Daniel Simon, profesor na sveučilištu u Linköpingu. „Organske materijale tijelo lako prihvaća, a oni komuniciraju baš kao i u prirodi“.

Istraživački tim smatra da se će se uređaj ponuditi klinikama u sljedećih pet do deset godina, a može se koristiti i za širenje supstanci u druge dijelove tijela, primjerice u mozak za liječenje stanja poput Parkinsonove bolesti ili epilepsije. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni