Svečanost dodjele Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost

Svečanost dodjele Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost

(Foto: Grad Zagreb)

U povodu Međunarodnog dana tolerancije koji se svake godine obilježava 16. studenoga, u Staroj gradskoj vijećnici održana je svečanost dodjele Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost, posvećena Luki Ritzu – žrtvi vršnjačkog nasilja.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, uručili su Karli Jančić, učenici Osnovne škole Kustošija, i Janu Filipoviću, učeniku Škole za modu i dizajn, nagradu „Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost”.

»Danas smo se okupili kako bismo nagradili učenike zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koji su se istaknuli u afirmaciji ljudskih prava, promociji tolerancije i solidarnosti te suzbijanju nasilja među mladima. Naša vizija Zagreba jest otvoreni i tolerantni grad, u kojem su svi dobrodošli, bez obzira na svoje podrijetlo, nacionalnost, boju kože, vjeroispovijest i seksualnu orijentaciju«, izjavio je gradonačelnik Tomašević.

»Svaki put na ovoj svečanosti osjetim sjetu i tugu zbog tragičnog događaja otprije 14 godina, ali isto tako sreću zbog ljudi poput Karle i Jana koji iz godine u godinu rade velike napore na toleranciji i borbi protiv vršnjačkog nasilja«, dodao je.

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović kazao je kako je Luka Ritz postao simbol otpora vršnjačkome nasilju te kako moramo učiniti sve kako bismo u što većoj mjeri iskorijenili vršnjačko nasilje u našem gradu, ali i u našim srcima.

“Hrabrost je promovirati toleranciju u vrijeme netolerancije”

»Luka je postao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i to je nešto što nas sve inspirira, oplemenjuje i učvršćuje na putu protiv vršnjačkog nasilja. Nije slučajno ova nagrada dobila ime „Nasilje nije hrabrost“ jer nasilje stvarno nije hrabrost. Hrabrost je oduprijeti se nasilju, hrabrost je suprotstaviti se svojim vršnjacima kada čine nasilje i hrabrost je promovirati toleranciju u uvjetima netolerancije«, poručio je Klisović.

»Neka ovaj dan sjećanja na Luku Ritza koji tradicionalno obilježavamo u Gradskoj skupštini poticaj odraslima, osobito javnim osobama da ne promiču agresivna ponašanja. D a ne budu loši uzori jer tako će naši mladi lakše usvajati pozitivne stavove i vrijednosti koje su uključive i tolerantne. Tako ćemo dati svoj doprinos u stvaranju društva bez nasilja u kojem će djeca i mladi živjeti slobodnije, bezbrižnije i radosnije«, kazao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ivan Ćelić.

»Počašćena sam i sretna što sam dobila ovu nagradu. Mnoge žrtve nasilja ne pričaju svoju priču. Mnogi misle da im neće vjerovati, da ih neće poslušati. Svatko od nas trebao bi poslušati takve ljude, pomoći im i ohrabriti ih jer ne možemo očekivati da se društvo promijeni ako mi sami nismo spremni promijeniti se«, poručila je dobitnica nagrade Karla Jančić.

»Drago mi je da sam uz podršku profesora i kolega mogao pokazati da se boriti protiv nasilja može i kreativno. Nijedna osoba ne smije trpjeti bilo kakav oblik nasilja jer kao što je Luka Ritz rekao: ‘Svatko ima pravo disati’«, rekao je Jan Filipović.

Nagrada „Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost“ se dodjeljuje učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebice suzbijanju nasilja među mladima. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni