Svečano otvorena sljemenska žičara

Svečano otvorena sljemenska žičara

(Foto: Facebook / Grad Zagreb, snimka zaslona)

Sljemenska žičara s 84 gondole, vrijedna 537 milijuna kuna bez PDV-a, svečano je otvorena danas oko podneva.

Novoizgrađenu žičaru otvorili su gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i direktor ZET-a Marko Bogdanović. Otvorenju je, među ostalima, nazočio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Žičara je danas otvorena za novinare, političare i dužnosnike dok će sa službenim radom, odnosno prijevozom građana započeti u četvrtak, 24. veljače.

Zračna trasa žičare iznosi oko 5 km, a vožnja do vrha Medvednice traje oko 22 minute. Prve projekcije ZET-a govore da će žičara u prvoj godini zaraditi oko 14,5 milijuna kuna, navodi HRT.

Dodatna zvučna izolacija

Glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba izjavio je da će nakon mjesec dana vožnje, tijekom koje će se primjenjivati promotivni cjenik, biti privremeno zaustavljena na desetak dana.

Zeba je pojasnio da će se u tom razdoblju postaviti zvučna izolacija na izvesti zvučna izolacija na kutnoj postaji, kao i punjenja stupova pijeskom, kako bi se dodatno umanjila buka i kako bi »dodatno ugodili stanovnicima Gračanskog Dolja«.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je podsjetio kako je projekt žičare izazvao brojne kontroverze. »Ali ja bih da se od danas okrenemo budućnosti da vidimo na koji ju način možemo što više koristiti«, poručio je.

Podsjetio je da je i sam kao oporbeni gradski zastupnik često kritizirao ovaj projekt i njegovu preplaćenost.

»Ironija sudbine je odlučila da ja budem taj koji otvara žičaru. I ne samo to, nego smo zadnjih osam mjeseci uložili puno truda i napora da se ona i ostvari«, dodao je Tomašević.

Žičara preplaćena, karte (pre)skupe

Kazao je kako je ukupna cijena žičare oko 537 milijuna kuna i kako je malo vjerojatno da će se taj novac ikad uspjeti povratiti kroz cijene karata i parkinga.

Poručio je, međutim, da se sada trebamo okrenuti budućnosti te da je jedan od glavnih zadataka Gradske uprave povećati ponudu sadržaja na Sljemenu za sve posjetitelje. »Od danas ćemo, zajedno s Turističkom zajednicom, Parkom prirode Medvednica, ustanovom Upravljanje sportskim objektima i drugim partnerima, raditi na obogaćivanju sadržaja na Sljemenu i unaprjeđenju postojeće infrastrukture za sve njegove posjetitelje«, kazao je gradonačelnik.

Ministar Butković poručio je kako je Žičara novi-stari simbol Sljemena i cijelog Zagreba, te kako su takvi projekti važni za razvoj Zagreba kao metropole, s velikim ambicijama u turističkom smislu. Dodao je kako je Žičara jedan u nizu projekata koji je realiziran i suradnjom Vlade RH i Grada Zagreba.

Potpredsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman je u srijedu ustvrdio kako je cijena karte za sljemensku žičaru previsoka. Na konferenciji za novinare Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a rekao je da žičara mora biti servis Zagrepčanima, a ne sredstvo kojim će se puniti gradski proračun te nikako privilegija onih koji si to mogu priuštiti. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni