Svečano obilježeno 15 godina Poliklinike za zaštitu djece i mladih

Svečano obilježeno 15 godina Poliklinike za zaštitu djece i mladih

(Foto: www.zagreb.hr)

„Mladi su suočeni s različitim ovisnostima, drogom, alkoholom, virtualnim igricama. Nažalost ne traže pomoć psihologa kad imaju problem, jer se srame. Želimo im poručiti da nije sramota tražiti pomoć stručnjaka“, rekao je 13-godišnji Borna iz Odbora za mlade u Poliklinici

Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba danas je u Preporodnoj palači Narodnog doma HAZU svečano obilježila petnaest godina rada. Uz gradonačelnika Zagreba Milana Bandića obilježavanju obljetnice prisustvovali su brojni visoki uzvanici.

Na početku svečanosti rad Poliklinike predstavila je ravnateljica Gordan Buljan-Flander. Kako je rečeno, tijekom petnaest godina adekvatnu pomoć stručnjaka je dobilo oko 17 tisuća djece i njihovih obitelji. U početku rada Poliklinika je pružala zaštitu zanemarenoj, traumatiziranoj i zlostavljanoj djeci, a kasnije je svoja vrata otvorila roditeljima i djeci s različitim problemima te je jedina ustanova u Europi koja pruža sveobuhvatnu zaštitu djece.

„Danas obilježavmo petnaest godina svoga rada i zaista smo ponosni što smo napravili. U petnaest godina smo značajno doprinijeli zaštiti djece u Hrvatskoj, ali i u Europi, jer je poliklinika prepoznata kao primjer dobre prakse za sve zemlje Vijeća Europe 47 zemalja i naš rad smo predstavili i u Ujedinjenim narodima. Mnogo predstavnika drugih zemalja dolazi u našu polikliniku kako bi naučili od nas i prenijeli naš model u svoje države“,rekla je ravnateljica.

Čestitajući obljetnicu gradonačelnik Bandić je podsjetio na početke rada Poliklinike u Argentinskoj ulici u Gajnicama.

„Ponosan sam i privilegija mi je što sam sudjelovao u podršci inicijative profesorice Gordane Buljan-Flander i njezinih suradnika. Poliklinika je bila prva ovakva ustanova u ovom dijelu Europe 2002. godine, a i danas nakon petnaest godina. Drago mi je da se kopira ono što je dobro za zaštitu,sigurnost i zdravlje djece”, rekao je gradonačelnik.

Obećao je podršku djelatnicima Poliklinike za vrijeme njegovog mandata i kasnije. Ministar zdravstva Milan Kujundžić je rekao kako petnaest godina nije možda velika obljetnica, ali je velika ideja s otvaranjem Poliklinike zbog sve većeg problema kod obitelji u Europi i Hrvatskoj.

„Za pohvaliti je instituciju koja uspješno zbrinjava hrvatsku djecu koja su imala traumu“, rekao je ministar.

Psihologinja Poliklinike Tea Brezinščak je rekla kako su danas mladi suočen s različitim izazovima.

„Suočavaju se s nasiljem među vršnjacima, s nasiljem u obitelji, neprihvaćenosti u svojoj sredini. Najčešće se javljaju djeca koja se suočavaju s izazovima suvremenih tehnologija. Dva su velika izazova suvremenih tehnologija,neugodno iskustvo na internetu i prekomjerno korištenje interneta. Mnoga djeca nam se obraćaju nakon što su doživjela nasilje od svojih vršnjaka na internetu ili odraslih ili ih je neka odrasla osoba pokušala iskoristiti na internetu. Stoga je bitna prevencija, roditelji moraju biti podrška djeci od početka korištenja novih tehnologija, da im se pomogne da se bolje snađu u tom svijetu“, istaknula je psihologinja

Poliklinika je prošle godine osnivala tri Odbora, za djecu, mlade i odrasle kako bi se čuo glas djece i odraslih i s kojim se problemima suočavaju.

Odbor za mlade je snimio i film koji govori o problemima mladih, a prikazan je na obilježavanju obljetnice.

„Mladi su suočeni s različitim ovisnostima, drogom, alkoholom ,raznim virtualnim igricama. N žalost ne traže pomoć psihologa kad imaju problem, jer se srame. Želimo im poručiti da nije sramota tražiti pomoć stručnjaka i ja sam imao problem i u početku nisam htio ići psihologiju, ali to mi je na kraju pomoglo“, rekao je 13-godišnji Borna iz Odbora za mlade u Poliklinici.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni