Svečano obilježeno 10 godina rada Udruge proizvođača lijekova

Svečano obilježeno 10 godina rada Udruge proizvođača lijekova

(Foto: www.hup.hr)

HUP – Udruga proizvođača lijekova (HUP-UPL) je ključni partner u zdravstvenom sustavu, istaknuto je u srijedu na svečanosti u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u povodu obilježavanja 10 godina rada ove udruge.

Na dosadašnji rad osvrnula se direktorica odnosa s članstvom HUP-a i direktorica HUP-UPL-a Milka Kosanović. Naglasila je da je Udruga proizvođača lijekova nastala kao dobrovoljna, neprofitna udruga radi poticanja i promocije znanstvenog, tehnološkog i ekonomskog razvoja farmaceutske industrije u Hrvatskoj, ali prije svega da se omogući kvalitetna skrb za pacijente.

Kosanović je rekla da HUP-UPL predstavlja gotovo 100 % tržišta generičkih i biosličnih lijekova u Hrvatskoj. U 10 godina povećan je broj zaposlenih za više od 20 %, pa tako udruge zapošljavaju više od 5000 radinika neposredno, a u klasterima preko 10.000. Kontinuirano se ulaže u napredna postrojenja i nove tehnologije, a u nekoliko godina investirano je više od 2,5 milijarde kuna. Tvrtke članice UPL-a zajedno ostvaruju 7 milijardi ukupnog prihoda, od toga 5 milijardi iz izvoza. Uplaćuju više od 90 milijuna kuna poreza godišnje.

„Značaj udruge prepoznala je i Vlada te smo prije više od godinu dana dobili dugoočekivani regulatorni okvir, a nadamo se uskoro i cjelovitu politiku lijekova. Uspjeli smo ponuditi argumente za opravdanje sniženja stope PDV-a na bezreceptne lijekove s 25 % na 5 %”, rekla je Kosanović.

Nazočnima se obratio glavni direktor HUP-a Davor Majetić koji je naglasio da je Udruga proizvođača lijekova primjer kvalitete i izvrsnosti.

U sklopu svečanosti predsjednik HUP – Udruge proizvođača lijekova i Uprave Pliva Hrvatska Mihael Furjan uručio je ček od 10.000 kuna dekanu Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Željanu Malešu. Sredstva su namijenjena za obnovu dvorana za izvođenje nastave. Također je predsjednica HUP-a Gordana Deranja uručila priznanja istaknutim članovima radnih skupina Udruge prozvođača lijekova.

Održan je i panel s temom „Farmaceutika: Hrvatska industrija 4.0“. Na važnost farmaceutske industrije kao pokretača gospodarskog razvoja u Hrvatskoj osvrnuo Mihael Furjan.

„Farmaceutska industrija je ponajbolji ili jedan od najboljih dijelova industrije u Hrvatskoj. Nažalost, u mnogim segmentima je ta industrija propala ili propada. No farmaceutska industrija je zadnjih 10 godina kroz udrugu proizvođača lijekova udvostručila izvoz i značajno povećala zaposlenost. Udruga ulaže u istraživanje i razvoj, veliki je partner akademskoj zajednici, tako da u zadnjih možemo biti ponosni na rad Udruge, ali i na situaciju u farmaceutskoj industriji, bez obzira na lokalne probleme zdravstva, financiranje i velikim opterećenjem na gospodarstvo i na plaće”, rekao je Furjan za ZG-magazin. Osvrnuo se i na budućnost farmaceutske industrije.

„S obzirom na sve veći broj starijih osoba i starenje stanovnika u Hrvatskoj i Europi, bit će sve veća potražnja za lijekovima. Farmaceutska kompanija je spremna za budućnost“, istaknuo je Furjan

 Gordana Deranja je rekla da je farmaceutska industrija perjanica hrvatskog gospodarstva, zabilježen je rast, a predviđa se da će i iduća poslovna godina biti uspješna.

„Puno toga treba urediti da bi ta industrija bila uspješnija, od radne snage koje nedostaje, velikog opterećenja na gospodarstvo do korektnih javnih nabava kako bi mogla više plasirati svoje proizvode“, rekla je Deranja.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni