Svečano obilježena 97. godišnjica Zoološkog vrta

Svečano obilježena 97. godišnjica Zoološkog vrta

(Foto: zagreb.hr)

Zoološki vrt grada Zagreba je u subotu, 18. lipnja obilježio 97 godina svog postojanja. Tim povodom organizirana je svečanost kojoj su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović.

Korlaet je izjavio kako su Park Maksimir i Zoološki vrt magična mjesta našeg grada na koja se svi rado vraćamo. Podsjetio je kako je projekt Modernizacija II obuhvatio obnovu Prvog i Drugog maksimirskog jezera, restauraciju Čipkastog mosta, otvorenje Bioforenzičnog laboratorija i Interpretacijskog centra zaštićene faune Hrvatske te izgradnju nastambi za dabra i medvjeda.

»Zoološki vrt modernizira se u skladu s duhom vremena i postaje sve zanimljiviji, raznovrsniji te ugodniji prostor za boravak životinja«, istaknuo je Korlaet.

Predsjednik Skupštine zahvalio je zaposlenicima Zoološkog vrta i sudionicima projekta »Gradski prozori u prirodu« na predanom radu, čiji je rezultat modernizacija Zoološkog vrta. Naglasio je kako od Zoološkog vrta očekuje da budu i dalje aktivni u podizanju standarda i apsorbiranju sredstava Europske unije te tako pruže zadovoljstvo svim građanima Zagreba i brojnim turistima koji ga posjećuju.

Rođendan svih zaljubljenika u Zoološki vrt

Ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok istaknuo je kako ovo nije samo rođendan Zoološkog vrta i njegovih djelatnika, nego i svih zaljubljenika u Zoološki vrt. Dodao je kako će se u Interpretacijskom centru održavati edukativni programi o hrvatskoj fauni i zaštićenim područjima Hrvatske te je uputio sve zainteresirane posjetitelje da informacije o geološkoj prošlosti našeg planeta, ali i špiljskom medvjedu mogu pronaći u replici špilje.

Na izvanredne okolnosti u kojima se izvodio ovaj projekt, među kojima su pandemija koronavirusa, potresi i poteškoće u nabavi materijala, osvrnuo se voditelj projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ Jurica Ambrožić. Dodao je kako su, uz izgradnju novih građevina, veliki naglasak stavili na edukaciju mladih o zaštiti prirode i općim društvenim vrijednostima, što smatraju dugoročnom investicijom koja će im se sigurno vratiti.

Projekt „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ vrijedan je 35 milijuna kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija, a korisnik sredstava i nositelj projekta je Grad Zagreb, s partnerima: Javna ustanova Maksimir, udruga Biom, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir i udruga Vjetar u leđa. Suradnik na projektu je Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba.

U povodu 97. rođendana, predstavljeni su objekti izgrađeni u Zoološkom vrtu u sklopu projekta »Gradski prozori u prirodu« te je svečano otkrivena spomen ploča dr. Vinku Buju, donatoru Zoološkog vrta. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni