Svečano obilježen Dan Zagrebačke županije

Svečano obilježen Dan Zagrebačke županije

Svečana sjednica povodom Dana Županije završena je dodjelom Povelja i Nagrada Zagrebačke županije. Povelje su dodjeljenje Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Petrovina, Gradskoj glazbi Samobor, Obrtu za poljoprivrednu proizvodnju i usluge Vlado Jurkas te Pekari Dubravica.

Povijest Zagrebačke županije kao administrativne cjeline veže se uz 17. srpnja 1759. godine kada je carica i kraljica Marija Terezija podarila županiji, tada Comitatus Zagrabiensis grb i pečatnjak. Grb je i danas u uporabi, a današnji datum 17. srpanj slavi se kao Dan Zagrebačke županije.

Povodom proslave Dana Zagrebačke županije održana je danas u hotelu Internacional svečana sjednica Županijske skuštine Zagrebačke županije. „Zagrebačka županija je ponosna na svoju prošlost. Bili smo brana osvajačima, Osmanlijama i spriječili smo njihov prodor na Zapad. Ponosni smo na brojne istaknute ljude, koji su nas zadužili svojim djelovanjem. Tu su živjeli ban Josip Jelačić, Alojzije Stepinac, Franjo Kuharić, Juraj Posilović, Milka Trnina i brojni drugi“, prisjetio se povijesti predsjednik Županijske skuštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković. On je istaknuo kako je Zagrebačka županija jedna od najvećih županija u Hrvatskoj, koja ima 9 gradova, 25 općina i u kojoj živi oko 320 000 stanovnika. Istaknuo je kako se političari trude upravljati Županijom na dobrobit svih njezinih stanovnika.

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije u svom se govoru dotaknuo ekonomske krize koja pogađa Hrvatsku od 2008. godine i kojoj se za sada ne nazire kraj. „Nažalost svi smo mi osjetili kako je teško skrbiti za obitelji u doba krize. Mi smo se zato okrenuli našim gospodarstvenicima kako bi lakše prebrodili krizu. Prema dobiti poduzetnika peta smo županija u Hrvatskoj. S mnogo toga se možemo pohvaliti i u kriznim vremenima“, naglasio je Kožić i dodao kako su započeli brojni vrijedni projekti u Županiji, od izgradnje Ikee u Rugvici, logističkog centra trgovačkog lanca Kaufland u Jastrebarskom, novog pogona tvrtke Pliva u Novom Marofu te brojne druge investicije. Kožić je pohvalio Županiju i po pitanju prošlogodišnjeg izvršenja proračuna. „Naravno postoje i problemi kao što su neriješen projekt integriranog prijevoza putnika, vodoopskrbnog sustava, pitanja gospodarenja otpadom. No, ti se projekti ne mogu realizirati bez apliciranja za sredstva iz europskih fondova“, zaključio je Kožić.

Svečana sjednica povodom Dana Županije završena je dodjelom Povelja i Nagrada Zagrebačke županije. Povelje su dodjeljenje Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Petrovina, Gradskoj glazbi Samobor, Obrtu za poljoprivrednu proizvodnju i usluge Vlado Jurkas te Pekari Dubravica. Nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dobili su Kulturno umjetničko društvo Januševec i profesor Dario Cebić, ravnatelj Glazbene škole Dugo Selo.

(V.Vukoje)