Svečano obilježen Dan FER-a

Svečano obilježen Dan FER-a

(Foto: FER)

Najveće obrazovno, istraživačko i inovacijsko središte u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj, Fakultet elektrotehnike i računarstva, svečano je obilježio Dan fakulteta. Široj javnosti prvi se puta obratio novoizabrani dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas, predstavivši viziju FER-a, za koju je dobio podršku Fakultetskoga vijeća.

U govoru pred punim auditorijem, dekan je istaknuo kako prestižnoj ustanovi poput FER-a za nesmetan razvoj trebaju unaprjeđenje istraživačko-razvojno-inovacijske aktivnosti uz potporu države.

”Studij na FER-u biraju izvrsni hrvatski maturanti. Od 650 brucoša, 500 ih je među 1000 najboljih na ispitu više razine matematike i fizike na državnoj maturi. Rijetki su fakulteti poput FER-a koji bi mogli upisati dvostruko veći broj izvrsnih studenata. Toliko ih, naime, odabire FER kao prvi izbor za upis. Da bismo i još nekima od njih dali priliku da studiraju na FER-u trebamo i prostorno proširenje”, poručio je, između ostaloga, dekan Bilas.

Suradnja s hrvatskom industrijom

Kao poslanje FER-a istaknuo je suradnju s hrvatskom industrijom, što se može mjeriti brojem zajedničkih projekata s kojima se želi dodatno podići razina konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva. Samo iz programa IRI, odnosno istraživanja, razvoja i inovacija FER provodi preko 60 projekata, dok je ukupan broj aktivnih projekata daleko veći – čak 223.

Svečanosti Dana FER-a su prisustvovali brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva. Među njima i ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

Istaknute su važne poruke s ciljem poticanja daljnjeg rada znanstvenika i inženjera, najuspješnijim studentima uručene su nagrade, a svečanost se nastavlja i sutra, Danom otvorenih vrata.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni