Svečani godišnji koncert Ansambla LADO

Svečani godišnji koncert Ansambla LADO

(Naslovna fotografija: igk.hr)

Godišnji plesni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO „Pokraj vode Drave“ održat će se u KD Vatroslava Lisinskog u srijedu 23. studenoga s početkom u 19.30 sati

U povodu desete obljetnice smrti dr. sc. Ivana Ivančana, Ansambl LADO ovim programom odaje počast svojem dugogodišnjem direktoru i umjetničkom voditelju.

Ivan Ivančan, dr. sc., uz profesora Zvonimira Ljevakovića, posve sigurno pripada ikonama scenske primjene folklora u Hrvatskoj, a samim tim i Ansambla Lado, kao jedan od najzastupljenijih i najplodnijih autora. Uz svekoliki umjetnički aspekt, nemoguće je ne spomenuti i njegovu impresivnu znanstvenu karijeru u kojoj je objavio dvadeset knjiga s područja tradicijske kulture, kao i izniman broj znanstvenih i stručnih radova.

Ovom će prilikom, uz već poznate koreografije s repertoara, Ansambl LADO predstaviti i tri nove točke koje prikazuju pjesme, plesove i običaje Slavonije, Baranje i Posavine. U glazbenom će se dijelu programa pokloniti pozornost i glazbenim ikonama Ansambla LADO: Emilu Cossettu, Boži Potočniku i Marijanu Makaru.

Dolaskom novog umjetničkog voditelja Andrije Ivančana u travnju ove godine, godišnjim koncertom počinje nova era u scenskom prikazivanju folklora, a to je i svojevrstan uvod u promjenu koncepta sastavljanja programa kako bi se intenzivirala dinamička struktura. „Ovo je uvod u našu novu doktrinu scenske prezentacije folklora uopće koja će se afirmirati u programu za 2017. godinu. To je priprema naše publike, koja je navikla na konvencionalnu predstavu – na novu dinamiku. Ideja je da Ladove nastupe prati moderna produkcija na visokoj razini, što zapravo nije uobičajeno u scenskom prikazu folklora. To će biti vrlo interesantno našoj publici, koja će na taj način moći stare točke vidjeti u novom ruhu“, rekao je Ivančan.

Ulaznice za svečani godišnji koncert Ansambla LADO mogu se kupiti po cijeni od 80 i 120 kuna. Popust od 20 posto na cijenu ulaznice ostvaruju: učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom, članovi KUD-ova te zaposlenici Ansambla LADO.

(Zg-magazin)