Sve više žena se odlučuje na rekonstrukciju oboljele dojke

Sve više žena se odlučuje na rekonstrukciju oboljele dojke

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu u subotu je obilježen 4. međunarodni Dan dojke & Bra day. Riječ je o javnozdravstvenoj kampanji kojom se želi educirati žene kako sačuvati zdravlje dojke te najbolje izliječiti i rekonstruirati oboljele dojke s ciljem očuvanja psihofizičkog integriteta.

Kampanjom se također želi ukazati na važnost odazivanja na preventivne preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Uz brojne Zagrepčane akciju je podržao i gradonačelnik Zagreba Milan Badnić koji je pozvao žene da preveniraju bolest redovnim pregledima.

Prema posljednjim podacima Registra za rak dojke pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Hrvatskoj je 2016. godine zabilježeno 2735 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti u 2018. godini je umrlo 789 žena. Rak dojke je treći maligni uzrok smrti žena nakon kolorektalnog raka i raka pluća.

Onkoplastični kirurg i stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka, docent Domagoj Eljuga izrazio je zadovoljstvo što se treću godinu zaredom bilježi smanjenje mortaliteta od raka dojke. Naglasio je da se povećao broj žena koje se odazivaju na besplatne preventivne preglede, ali se povećava i postotak žena koje se odlučuju na rekonstrukcijski zahvat ukoliko je dojku potrebno ukloniti.

„U KB Dubrava imamo multidisciplinarni tim za za dojku koji se sastaje jednom tjedno. Danas je percepcija svake žene da je rekonstrukcija dojke sastavni dio liječenja maligne bolesti dojke. To ima znatne reperkusije ne samo na tjelesni nego i psihički status i oporavak žene”, rekao je primarijus Zlatko Vlajčić iz Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB Dubrava. Dodao je da ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi liječenje i izlječenje je moguće u 96 posto slučajeva, a moguće je i napraviti adekvatnu rekonstrukciju dojke.

„Od 2700 žena godišnje koje obole od raka dojke njih 60 posto završi s mastektomijom, 20 posto s remodeliranjem dojke u smislu onkoplastične rekonstrukcije, a 20 posto s potpunom rekonstrukcijom dojke. Cilj je da 60 posto bude rekonstrukcija, a ne mastektomija”, rekao je Vlajčić.

Jedna od pacijentica koja danas normalno živi s rekonstruiranom dojkom je Zagrepčanka Irena. „Od raka sam oboljela prije tri godine. Otkrivena je kvržica , a pretragom se ustanovilo o čemu je riječ. U početku sam osjećala šok, nevjericu, ali sam poslije prihvatila tu bolest. Prije tri godine sam imala mastektomiju s rekonstrukcijom dojke. Uz redovne preglede s rekonstrukcijom dojke može se normalno živjeti . Dva puta godišnje idem na ultrazvuk i ostale ginekološke kontrole“, ispričala je za ZG-magazin Irena.

Inicijalni koncept Bra day osmislio je u Kanadi 2011. godine estetski kirurg dr. Mitchell Brown te je akcija ujedinila svijet . Na Cvjetnom trgu akcija je održana u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo , Grada Zagreba i Kliničke bolnice Dubrava.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni