Sve više izbjeglica pristiže u Zagreb, zatvorena granica sa Srbijom

Sve više izbjeglica pristiže u Zagreb, zatvorena granica sa Srbijom

Skupine izbjeglica već se slobodno kreću glavnim gradom Hrvatske, no ne žele se zadržavati nego što prije stići do Slovenije

Sve više izbjeglica pristiže u Zagreb, a iz Grada naglašavaju kako su spremni. Za mogući smještaj migranata u pripravnosti je prihvatilište Kosnica s kapacitetom za prihvat 50 osoba; Zagrebački Velesajam – dva paviljona u kojima je ukupno moguće zbrinuti 1500 do 2000 osoba te Ustanova za upravljanje sportskim objektima , odnosno dvije dvorane u kojima je moguće zbrinuti oko 800 osoba.

Pripremljena je sva logistika potrebna za prihvat i boravak migranata, kao i sve preventivne epidemiološko-sanitarne aktivnosti i sigurnosna kontrola.

Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, izvijestio je jučer da je zadovoljavajuća situacija sa zalihama, već je spremno nekoliko tisuća boca vode koje se mogu dijeliti, tisuću suhih obroka, 2600 madraca, 40 WC-a, 6×6 kontejnera s tuševima, lavaboi za prati ruke….

„Kada će htjeti nastaviti dalje, to će biti u nadležnosti MUP-a i PUZ-a, no do tada ćemo im pružiti maksimalno gostoprimstvo i da se svi odnose prema njima prijateljski kako se ne bi dogodilo da ih kao Mađarskoj zalijevaju vodom i stavljaju žice. Mi smo ovdje da ih primimo i pomognemo koliko možemo, znamo da nismo njihova zadnja destinacija, no želimo im olakšati na njihovom putu prema njima obećanoj zemlji“, rekao je Kalinić.

Prema velikim tvrtkama Grad je poslao apel da daju donacije suhu hranu i higijenske potrepštine za migrante.

Pored toga, na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje jedna Postrojba opće namjene civilne zaštite Grada Zagreba mobilizirana je i poslana na ispomoć za podizanje šatorskih naselja u Ježevu.

Iako tako na početku izbjegličkog vala nije planirano, ipak su u četvrtak u 22:30 zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom – Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina, zbog povećanog dolaska imigranata.

Odluka o zatvaranju granica donesena je nakon što je Slovenija na granici počela odbijati izbjeglice koji su pristigli iz Zagreba. Tri vagona vlaka u kojem su bili izbjeglice izdvojena su i zadržana na granici. No, tijekom noći su vagoni s oko 150 izbjeglica ipak propušteni, priopćila je slovenska policija. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni