Sve skuplja ostavština bivšeg ministra

Sve skuplja ostavština bivšeg ministra

Evo predviđanja: Kako će se odvoz otpada plaćati po količinama, preko noći će se smanjiti količine koje će se sakupljati. Otpad će završavati svugdje, samo ne u kantama. Šume i rijeke, čuvajte se! Možda pretjerujem, ali kako drugačije ukazivati na ozbiljnost stanja, kada tako ponosno idemo u krivom smjeru

dr. sc. Viktor Simončič

»Nismo samo odgovorni za ono što kažemo već i za ono što ne kažemo« (Martin Luther)

Viktor Simončič

Ego ministra Dobrovića i nekompetencija drugih ministara u Vladi da umjesto samodopadljivosti i svilenih izjava pokušaju i razumjeti probleme gospodarenja s otpadom, skupo će nas stajati. Usvojili smo Plan gospodarenja otpadom bez ijednog realnog financijskog pokazatelja, osim odokativnog određivanja potrebnih investicija. Plan nas vraća na postupanje s otpadom kojeg su razvijeniji imali prije 40 – 50 godina, s obećanjem »kružnog gospodarstva« kojeg ćemo mi uvesti odmah, a razvijeni možda za narednih 20 – 30 godina.

I sve bi bilo probavljivo, da se ne radi o isključivosti. Mora da se radi ili o silnom neznanju, jer se iz EU zakonodavstva uzima se samo ono što se gospodinu Dobroviću sviđa(lo) ili o njegovom velikom egu, kad misli da mi možemo bolje od najboljih i bogatijih. On zaista vjeruje da svi možemo u svojim stanovima kompostirati s komposterom kojeg je on za nekih 300 eura nabavio iz Amerike, ako se dobro sjećam njegove izjave iz jedan emisije na HTV, u kojoj smo gostovali. Uz kompostere ide i obavezna vikendica, jer on proizvedeni kompost vozi u vikendicu. Bravo za njegovo ponašanje, ali možemo li svi na taj način?

Točka na »i«

Kao točka na »i« donijeta je Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom. Što se moglo nego nastaviti »Dobrovićevim putem« nakon što su u EU pohvalili Plan, jer takvog nema još nitko u EU, a bojim se, osim nekih još manje razvijenih od nas, uskoro ga nitko neće niti imati? Razvijeniji su razvijeniji i zato jer dobro promisle prije nego li što nešto usvoje. Posebno ako košta. A mi – grlom u jagode.

Uredbom se propisuje sadržaj odluke o načinu pružanja javne usluge, način gospodarenja komunalnim otpadom u vezi s javnom uslugom prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te odvojenog prikupljanja otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila, problematičnog otpada i krupnog (glomaznog) otpada, prostorni razmještaj reciklažnih dvorišta, način izračuna granične količine miješanog komunalnog otpada za određena razdoblja, način i uvjeti određivanja i obračuna naknade za gradnju građevina za gospodarenje komunalnim otpadom i način obračuna poticajne naknade za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada.

I sve bi bilo u redu i s ovom formulacijom, da imamo u svim sredinama osiguranu komunalnu infrastrukturu i da negdje piše kako se obračun može raditi i na neki drugi način koji osigurava postizanje zacrtanih ciljeva. To predviđa i zakonodavstvo EU uredbom, koja je navedena i u našem Zakonu o gospodarenju s otpadom: U članku 2. navodi se da se u pravni red Zakonom prenosi i Odluka Komisije 2011/753/EU o uspostavi pravila i metoda izračuna za provjeru poštivanja ciljeva iz članka 11(2) Direktive 2008/98/EZ Europskog parlamenta i Vijeća (SL L 310, 25.11.2011.) koja eksplicitno daje mogućnost da se na sekundarnom mjestu izdvojeni otpad računa kao da je izdvojen na izvoru. Ništa od toga u Uredbi. Ili na izvoru ili nikako, bez obzira kakav se tehnološki napredak dogodi.

Znam da nasljednici ministra Dobrovića nemaju preveliku fleksibilnost i Planom su im na neki način vezane ruke. No, ne vidim zašto se u Uredbi nije ostavila spomenuta mogućnost ili barem neka formulacija na način: »ako dođe do novih spoznaja, razvoja novih tehnologija, inovativnih rješenja na razini lokalnih zajednica, kojima se na financijski i za građane podnošljiviji način, i/ili kojima se smanjuje utjecaj na okoliš sukladno ukupnog utjecaja na okoliš, posebno emisija stakleničkih plinova, ministarstvo će nakon ocjene/provjere kao prihvatljiv način obračuna odobriti i takav prijedlog/način«. U tom duhu su i propisi EU, koji uvijek predviđaju i moguća odstupanja, obično negdje pri kraju propisa. Kao da mi nikako da pročitamo nešto do kraja, ili i kada pročitamo izgleda ne razumijemo napisano.

Tko bu to platil?

Ali ne. Odluke su zabetonirane. Neka rješenja iz Uredbe ne želim komentirati, jer se bojim da bi mi mogao izbiti herpes na gornjoj usni, koji mi izbije svaki puta kada se ne uspijem suzdržati na gluposti. Samo zamišljam kako će iz Komiže, odvojeno sakupljeni otpad preko brda do luke u Visu, a moguće i brodom oko otoka, pa trajektom do Splita. Onda do centra Lečevica, ako ga ikada bude, pa na kamion i put Europe. Trošak do neba! Tko bu to platil? Zamišljam i drugi otok. Lastovo, na kome je manje stanovnika nego na jednom ulazu u »Mamutici« u Zagrebu!

Zamišljam i »čuke« po Gorskom Kotaru i kako će se iz sela Grbajela – selo slijepo crijevo kod Broda na Kupi – voziti odvojeno sakupljeni otpad. Tamo će se možda prikupljati, ako sam dobro razumio, sukladno Uredbi, svaka 3 (slovima: tri) mjeseca preko mobilnog reciklažnog dvorišta. Tko zakasni s davanjem otpada u proljeće, čekat će ljeto. Ispred »dvorišta« će ići vozilo s zvučnikom i najavljivati: »Čujete i počujte! Danas prikupljamo papir, staklene boce blago zelene boje, plastične boce samo od 0,5 l i biorazgradivi otpad od guljenja krumpira!!«. A na cestu, na kojoj će u to vrijeme policija zaustaviti promet, iako to u Grbajelu nije baš niti nužno, jer ga tamo gotovo i nema, istrčat će, ili bolje rečeno došepesati razdragani ostarjeli stanovnici, s nekoliko vrećica. Službenik će obaviti vaganje, upisati sve generalije uključujući i OIB i izdati potvrdu. Potvrda će imati lijepu traku, da se može »okačiti mačku o rep«.

Uz usvojenu Uredbu, najsimpatičniji mi je onaj dio obrazloženja oko 475 milijuna eura koje ćemo dobiti sada kada smo usvojili ovu Uredbu. Drago mi je da nas već godinama očekuje ista suma novca za otpad. Očekujemo i 2,5 milijarde eura koje je premijer Plenković obećao Slavoniji. Spominju se i drugi basnoslovni iznosi. A sve čeka i ljepša budućnost. I čekat će. Jer za realizaciju treba znati kako, pa trebaju i projekti, a ne samo isprazne, svilene milozvučne izjave. Silni novac iz EU, isključivo zbog naše nesposobnosti, sve više mi liči na kocku šećera obješenu iznad stola siromašnih ruskih seljaka dok piju čaj. Mislim da se radi o Turgenjevu, a možda i Puškinu, ili ….

Dama u crvenom

Ne bi o Predsjednici da me nije sram kako se ponaša. Podrugljivo su mi se obratili i neki prijatelji izvan Hrvatske. Pitali su me je li ona čula za »dress code« ili nije znala da ide na službeni sastanak, misleći da ide na proljetnu zabavu u divnoj crvenoj haljini? Druge dame u kostimima, a naša u haljini pripijenoj uz tijelo.

Izvor fotografije: http://predsjednica.hr/

A što reći na njeno probijanje na mjesto koje joj po protokolu nije bilo predviđeno, zatim naglašeno gledanje u predsjednika Trumpa. A gospodin Trump nije postupio nimalo muževno. Je li se bojao supruge Melanije ili je u pitanju nešto drugo, ignoriravši zavodljive poglede čak je malo i posramio moju Predsjednicu. Izgleda da se boji supruge, jer kada ga nitko nije vidio, prema izjavi naše Predsjednice, na stepenicama joj je posvetio podosta vremena. Raspravili su probleme od »Sirije do krokodila na Arktiku«. Gospodin Trump je s velikim respektom prihvatio sve što mu je rekla Predsjednica, naročito oko krokodila. U to sam uvjeren vidjevši Trumpa (mislim da ovaj puta uz ime ne treba napisati gospodin?) kako je odgurnuo crnogorskog predsjednika, kako bi bio u prvom redu. Kao da se gura na ulasku u stadion. Poslije toga guranje naše Predsjednice smatram neusporedivo šarmantnije. Želim da što prije doktorira i nauči kako je ona ipak Predsjednica suverene države.

Sjetio sam se još jednog ponašanja na razini »šiparice«, bivše premijerke Jadranke Kosor. Vrativši sa nekog sastanka, hvalila sa salvetom s potpisom tadašnjeg predsjednika Obame. U knjizi Društvo umanjene vrijednosti scenu s autogramom sam završio s komentarom: »Iako to nije primjereno spominjati, ja se ipak sjećam, – a vjerujte htio sam sve zaboraviti, no nekako mi nije išlo – svog prvog predsjednika. I zamišljam Tita, kako bi izgledao smiješan da se vraćao kući sa salvetama i autogramima. A mogao je imati autogram i od Engleske kraljice. Čak vjerujem da ga je možda ona dobila od njega«.

A da se vratim Uredbi o otpadu. Evo predviđanja: Kako će se plaćati po količinama, preko noći će se smanjiti količine koje će se sakupljati. Otpad će, kako je to bilo i kod drugih kada se »preko noći« počelo s nečim za što nisu postojali preduvjeti, završavati svugdje, samo ne u kantama. Šume i rijeke, čuvajte se! Možda pretjerujem, ali kako drugačije ukazivati na ozbiljnost stanja, kada tako ponosno idemo u krivom smjeru. I ne samo na području otpada …