Sve se vrti oko bicikla

Sve se vrti oko bicikla

Goran Šarić će pred posjetiteljima složiti jedan bicikl, koji će ići za humanitarne svrhe. Danska ekipa pokazat će kako napraviti zvučni sustav na biciklu, koji se pokreće solarnim pogonom ili baterijom…

Panel diskusije glavni su dio današnjeg, drugog dana programa Pedalafesta, Festivala posvećenog biciklu, koji će trajati do 7. lipnja u Studentskom Centru u Zagrebu. Na jučerašnjem otvorenju bio je i danski veleposlanik u Hrvatskoj Poul Erik Dam Kristensen te ataše za kulturu u nizozemskom veleposlanstvu Nataša Galo Samac, koji su postali i počasnim članovima Sindikata.

„Većina biciklističkih staza se ne radi planski i nepovezane su, a neke su ukomponirane u automobilski promet, čime se ugrožavaju biciklisti. Imamo problem i s nedovoljnim brojem parkirnih mjesta za bicikle, koji bi olakšali svakodnevnu uporabu bicikla“, navodi naša sugovornica

„Naš festival slavi bicikl. Prvi smo dan otvroili festival s tri izložbe. Radi se o izložbama „The Good Cities“, „Cyclist of Zagreb“ i „17 km/h“. Osim toga imali smo dva koncerta, nastupile su grupe DemeNtronomes i Penguin Radio“, pojasnila je Tajana Sisgoreo iz Sindikata biciklista.

Tajana Sisgoreo
Tajana Sisgoreo

Organizatori Pedalafesta pozvali su brojne goste iz Danske, Nizozemske, Španjolske, Mađarske, Austrije, Slovenije i Srbije, koji će održati brojne panel diskusije o ekonomskim i ekološkim prednostima korištenja bicikla. „Većina predavača dolazi iz gradova koji imaju sličnu infrastrukturu kao i Zagreb. Time želimo pokazati da Zagreb ima sve predispozicije da postane metropola s biciklom kao glavnim prijevoznim sredstvom“, istaknula je Sisgoreo.

Svi posjetitelji koji su danas u 10 sati došli u SC mogli su sudjelovati u zanimljivoj panel diskusiji na temu prevencije i borbe protiv krađe bicikala, a nešto poslije započela je diskusija o transformaciji u gradove pogodne za bicikliranje. Za danas je predviđena i panel diskusija o biciklističkoj ekonomiji i novim prilikama za biciklističko poduzetništvo.

Ukrašavanje bicikla, izrada glazbenih sustava za bicikle i druge radionice

Sutra će posjetitelji Pedalafesta moći sudjelovati u radionici ukrašavanja bicikala. U suradnji s tvrtkom Iskon Goran Šarić će voditi radionicu Re:Cycles. „On će pred posjetiteljima složiti jedan bicikl, koji će ići za humanitarne svrhe. Također će danska ekipa pokazati kako se radi soundsystem na biciklu, koji se pokreće solarnim pogonom ili baterijom. Tim iz Austrije će izrađivati cargo bicikle, a biti će i radionica za djecu te predavanje o tome kako sigurno putovati biciklom s djecom“, najavila je dio programa Sisgoreo.

Osim toga organizirati će se i radionica štrikanja i heklanja, gdje će se ukrašavati vunom i koncem sicevi bicikala. Organizatori su pripremili i reviju najotkačenijih bicikala u sklopu koje će posjetitelji moći prijaviti i svoje bicikle, a time će imati priliku osvojiti različite nagrade.

Sisgoreo se nada da će Pedalafest doprinijeti popularizaciji bicikla kao prijevoznog sredstva te da će potaknuti gradske čelnike na sustavni rad na infrastrukturi za bicikliste. „Većina biciklističkih staza se ne radi planski i nepovezane su, a s druge strane neke su ukomponirane u automobilski promet, a time se ugrožavaju biciklisti. Osim toga imamo problem i s nedovoljnim brojem parkirnih mjesta za bicikle, koji bi olakšali svakodnevnu uporabu bicikla. Nažalost u Gradu ne postoji osoba koja bi se isključivo bavila biciklizmom, a time ne postoji sustavno planiranje. Upravo zbog toga smo pozvali goste iz stranih zemalja kako bismo pokazali da je moguće sve urediti“, zaključila je Sisgoreo.

V. Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni