Sve manje donacija skloništima za žene žrtve obiteljskog nasilja

Sve manje donacija skloništima za žene žrtve obiteljskog nasilja

„Grad Zagreb je primjer dobre prakse, a ostale županije i gradovi bi se mogli ugledati na Zagreb. Znamo da je kriza, međutim ukoliko se ne osiguraju sredstva za skloništa, posljedica toga bilo bi njihovo zatvaranje i povratak žena i njihove djece nasilnim partnerima ili očevima.“

Na današnjoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba raspravljalo se o Izvješću o provedbi Akcijskog plana Grada Zagreba za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova od 2011. do 2015. godine. Izvješće je članicama Povjerenstva predstavila Ljiljana Klašnja, voditeljica odsjeka za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova i razvoj civilnog društva Grada Zagreba. Klašnja je istaknula kako je Ured bio zadužen za ocjenu 22 mjere iz Akcijskog plana, od kojih je realizirano njih 16. Napomenula je kako je utrošeno oko 8,8 milijuna kuna na provedbu mjera, od kojih se oko 4,7 milijuna kuna utrošilo za usklađivanje sos telefona za pomoć ženama žrtvama nasilja, ali i za rad skloništa za zlostavljane žene te za rad brojnih savjetovališta.

Neva Tölle predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb pohvalila je Grad Zagreb kao jedini grad u Hrvatskoj koji nije smanjivao sredstva za skloništa za žene žrtve nasilja. „Grad Zagreb je primjer dobre prakse, a ostale županije i gradovi bi se mogli ugledati na Zagreb. Znamo da je kriza, međutim ukoliko se ne osiguraju sredstva za skloništa, posljedica toga bilo bi njihovo zatvaranje i povratak žena i njihove djece nasilnim partnerima ili očevima. Donatori su se u popunosti povukli i ne žele donirati skloništa za žene žrtve obiteljskog nasilja“, naglasila je Tölle i dodala kako vrlo često dobivaju donacije u hrani kojoj se bliži istek roka trajanja.

Kostadinka Velkovska je naglasila kako je poznato da je najveća zapreka donatorima da se odluče na donacije, PDV koji su dužni platiti na donaciju. „Zašto bi oni donirali ako moraju platiti PDV? Može li Povjerenstvo nešto učiniti po tom pitanju?“, upitala je Velkovska i dodala kako su i kulturnjaci o toj problematici razgovarali s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem, koji je bio odlučan u tome kako svi moraju plaćati PDV. S njom se složila i Tölle koja je potvrdila kako potencijalni donatori odustaju od davanja donacija kada shvate da na donaciju moraju platiti PDV.

Članica Povjerenstva Silva Žele istaknula je kako se brojne žene u Hrvatskoj susreću s problemom kada odu na porodiljni dopust. „Prvih šest mjeseci dobivaju punu plaću, no problem je drugih šest mjeseci, koji se ne subvencioniraju. Izračunala sam da bi Grad Zagreb subvencioniranje plaća žena koje godišnje rode u Zagrebu za preostalih šest mjeseci rodiljnog dopusta koštao oko 70,5 milijuna kuna“, rekla je Žele. Predsjednica Povjerenstva Margareta Mađerić je istaknula kako bi se to trebalo definirati za cijelu Hrvatsku. “To se ne bi trebalo ograničiti samo za Zagreb“, zaključila je Mađerić.

*Članak je objavljen uz finacijsku potporu Grada Zagreba

(V.Vukoje)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni