Švaljek zamalo maknula Tita s dnevnog reda Skupštine

Švaljek zamalo maknula Tita s dnevnog reda Skupštine

»Trg je 1946. g. preimenovan dekretom. Stoga bismo danas trebali iskoristiti pravo da se odluka o tome donese na najdemokratskiji mogući način – referendumom, a ne pritiskom manjine«, ustvrdila je

Dr. sc. Sandra švaljek pokušala je s dnevnog reda današnje Gradske skupštine skinuti prijedlog o preimenovanju Trga maršala Tita za što joj nje nedostajalo svega nekoliko glasova. Švaljek je s prijedlogom izašla u ime Kluba gradskih zastupnika svoje nezavisne liste i HSLS-a. Prijedlog je stavljen na glasovanje te su ga podržala 22 gradska zastupnika, dok ih je 26 bilo »protiv«. Među njima, očekivano, i njegov predlagatelj – predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova dr. sc. Zlatko Hasanbegović (NZH).

U svojem obrazloženju Švaljek je ocijenila da je za preimenovanje Trga dano pogrešno obrazloženje, a nije navedeno ni može li se neki drugi trg, ulica ili gradsko naselje nazvati po Josipu Brozu Titu.

Gradska zastupnica smatra da se u odlučivanje o tome trebala uključiti nacionalna razina vlasti jer je takva praksa i u drugim zemljama. Švaljek dodaje da je o pitanju preimenovanja Trga maršala Tita ipak trebalo provesti lokalni referendum.

»Trg je 1946. g. preimenovan dekretom, na nedemokratski način i danas to osuđujemo. Stoga bismo danas trebali iskoristiti pravo da se odluka o tome donese na najdemokratskiji mogući način – referendumom, a ne pritiskom manjine«, ustvrdila je Švaljek, dodavši da se stavljanjem ove točke na dnevni red njoj daje prioritet, dok građane muče neka druga, njima važnija pitanja.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni