Švaljek zamalo maknula Tita s dnevnog reda Skupštine

Švaljek zamalo maknula Tita s dnevnog reda Skupštine

»Trg je 1946. g. preimenovan dekretom. Stoga bismo danas trebali iskoristiti pravo da se odluka o tome donese na najdemokratskiji mogući način – referendumom, a ne pritiskom manjine«, ustvrdila je

Dr. sc. Sandra švaljek pokušala je s dnevnog reda današnje Gradske skupštine skinuti prijedlog o preimenovanju Trga maršala Tita za što joj nje nedostajalo svega nekoliko glasova. Švaljek je s prijedlogom izašla u ime Kluba gradskih zastupnika svoje nezavisne liste i HSLS-a. Prijedlog je stavljen na glasovanje te su ga podržala 22 gradska zastupnika, dok ih je 26 bilo »protiv«. Među njima, očekivano, i njegov predlagatelj – predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova dr. sc. Zlatko Hasanbegović (NZH).

U svojem obrazloženju Švaljek je ocijenila da je za preimenovanje Trga dano pogrešno obrazloženje, a nije navedeno ni može li se neki drugi trg, ulica ili gradsko naselje nazvati po Josipu Brozu Titu.

Gradska zastupnica smatra da se u odlučivanje o tome trebala uključiti nacionalna razina vlasti jer je takva praksa i u drugim zemljama. Švaljek dodaje da je o pitanju preimenovanja Trga maršala Tita ipak trebalo provesti lokalni referendum.

»Trg je 1946. g. preimenovan dekretom, na nedemokratski način i danas to osuđujemo. Stoga bismo danas trebali iskoristiti pravo da se odluka o tome donese na najdemokratskiji mogući način – referendumom, a ne pritiskom manjine«, ustvrdila je Švaljek, dodavši da se stavljanjem ove točke na dnevni red njoj daje prioritet, dok građane muče neka druga, njima važnija pitanja.

B. Jagačić

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t