Švaljek: Zagreb na ovaj način neće nikad imati razrađeni sustav gospodarenja otpadom

Švaljek: Zagreb na ovaj način neće nikad imati razrađeni sustav gospodarenja otpadom

»Svaka dobra mjera javne politike sadrži tri osnova elementa to su stimulativni dio, penalizacijski – kazneni dio i edukacijski, odnosno informativni dio. Odluka o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada sadrži samo kazneni dio«, ustvrdila je gradska zastupnica

Prijedlog Odluke o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada u utorak je u Staroj gradskoj vijećnici iskritizirala i nezavisna gradska zastupnica dr. sc. Sandra Švaljek. »Nije uopće jasno zašto je odluka morala biti takva s obzirom da je prije više od četiri godine donesen Zakon o održivom gospodarenju otpapdom i sve se već tada znalo, tako da nije bilo faktora iznenađenja. Osim toga, uredba koja je propisala donošenje ovakve odluke donesena je prije osam mjeseci. Bilo je sasvim dovoljno vremena i za usklađivanje s tom uredbom«, kazala je Švaljek i dodala kako, uz sve navedeno, ova odluka u potpunosti ignorira zaključak koji je prije tri mjeseca donesen na Gradskoj skupštini kada se eskplicitno tražilo, a što je podržala većina zastupnika, da se odvoz komunalnog otpada naplaćuje prema stvarno predanoj količini otpada.

»No vidimo da ova odluka to nije uvažila, što znači da ovo predstavničko tijelo nema gotovo nikakvu ulogu. Grad očito postupa kako je njemu najlakše. Rekla bih da ova Gradska uprava i gradska vlast nije u stanju organizirati sustav cjelovitog i suvremenog gospodarenja otpadom. Ova odluka je jednostavno zadovoljavanje forme i ništa više od toga«, kaže Švaljek.

Građani će, ustvrdila je, tako i dalje morati plaćati odvoz otpada prema nekoj virtualnoj, ne stvarno predanoj količini otpada. Uz to, zamjera i što Oduka sadrži »gotovo isključivo kaznene mjere«.

»Svaka dobra mjera javne politike sadrži tri osnova elementa to su stimulativni dio, penalizacijski – kazneni dio i edukacijski, odnosno informativni dio. Ova odluka sadrži samo kazneni dio. Ono što građani mogu primijetiti je da se Gradska uprava ovom odlukom praktički konfrontira s građanima i vidi ih samo kao nekoga tko će potencijalno kršiti neki propis pa će ih onda gradska vlast kazniti. Nema tu stimulativnog dijela, nema obave Gradske uprave da se bavi informiranjem i edukacijom, što je izuzetno važno u ovom trenutku, a nedostaje i potreban suradnički stav Gradske uprave prema svim građanima«, prokomentirala je gradska zastupnica.

Ona smatra kako ovo nije način da se Grad pripremi za nešto što je osnova osnove za sustav gospodarenja otpadom »Ovim putem nikada neće stići do cilja«, zaključila je. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni