Švaljek predlaže uspostavu burze otpada

Švaljek predlaže uspostavu burze otpada

»Iz ovog materijala kojeg smo danas dobili vidi se da Grad uopće nema kvalitetne analize postojećeg stanja, ali ni plana ni cilja. Rekla bih da taj materijal liči na otpad na Jaukuševcu – niti je obrađen, niti sortitran, niti čemu koristi«, zaključila je

Gradska zastupnica dr. sc. Sandra Švaljek istaknula je u Staroj gradskoj vijećnici kako je današnju tematsku sjednicu Gradske skupštine posvećenu gospodarenju otpadom inicirala i sazvala opozicija. Konkretno, ona je sama bila inicijator, a podržali su je i ostali oporbeni zastupnici.

Švaljek je poručila da je gospodarenje otpadom tema kojom se odmah treba početi ozbiljno baviti.

»Ovdje smo ne ne samo zato da upozorimo da je sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu nerazvijen, zapušten i ne odgovara najboljim praksama razvijenih europskih gradova, nego i da pomognemo tamo gdje god je to moguće. Kao opoziciju nas se često kritizira da ne pomažemo već samo kritiziramo, no mi zapravo želimo pomoći svojim savjetima i idejama«, kaže Švaljek koja je najavila da će ići s prijedlogom dopune zaključka sjednice kakvog je ponudio gradonačelnik Milan Bandić, budući da se taj zaključak svodi na to da se jedan dokument samo primi na znanje.
»No mi smo postavili nekoliko zahtjeva, a to su: uspostava sustava prikupljanja selektiranog otpada ‘od vrata do vrata’, da se prati cijena odvoza i prikupljanja otpada za kućanstva i da nova cijena u prosjeku ne premašuje postojeću cijenu odvoza«, nabrojala je Švaljek.

Od zahtjeva tu je još i uspostava burze opada jer, kako kaže Švaljek, ako se započne s odvojenim prikupljanjem mora se znati što će se dalje raditi s reciklantima dalje radi. Tu su još i izrada studije izvedivosti i prateće projektno tehnička dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom koja se odnosi na procjenu lokacije i njezin funkcionalni (tehnološki) dio.

Švaljek podsjeća kako se zasad kao jedina lokacija CGO-a razmatra ona na području Zagreba iako se govori da će se tamno zbrinjavati i otpad iz Zagrebačke županije.

Osvrnula se i na materijal koji su gradski zastupnici dobili u povodu tematske sjednice Skupštine. »Iz ovog materijala kojeg smo danas dobili vidi se da Grad uopće nema kvalitetne analize postojećeg stanja, ali ni plana ni cilja. Rekla bih da taj materijal liči na otpad na Jaukuševcu – niti je obrađen, niti sortiran, niti čemu koristi«, zaključila je.

Stižu nove kante, grade se reciklažna dvorišta i »zeleni otoci«

S takvim se stavom ne slaže gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić koji »ne vidi mjesta za paniku«. Osvrćući se na riječi aktivista Zelene akcije i Udruge za zaštitu okoliša Resnik koji su prosvjedovali pred Gradskom skupštinom kazao je kako ne stoje tvrdnje da se u Zagrebu nešto radi »zbrda-zddola«, već se poštuje zakon i procedura.

Podsjetio je kako je Republika Hrvatska tek početkom siječnja donijela Plan gospodarenja otpadom te ga je mijenjala već u svibnju. Na temelju njega Grad Zagreb radi i svoj Plan gospodarenja otpadom koji će ići u proceduru u Gradsku skupštinu. »Radimo svoj posao i ništa drugo«, dodao je.

Ponovio je kako je Zagreb prvi u Hrvatskoj napravio napravio sanaciju deponija Jakuševac i to po najmodernijoj tehnologiji, što još nije napravio niti jedan drugi grad u Hrvatskoj. Istaknuo je kako se, prema podatcima Agencije za zaštitu okoliša, reciklira 27,65 % otpada.

»Do konca 2020. godine obaveza Zagreba će biti, po standardima koje smo preuzeli od Europske unije, da se odvaja 50 % otpada i bit ćemo i tu prvi u Hrvatskoj«, najavio je gradonačelnik koji smatra da ekološka svijest treba pratiti ekološku infrastrukturu i obratno.

»Infrastrukturom ćemo osigurati dovoljno posuda svih vrsta i uz postojećih 15 sagraditi još 5 reciklažnih dvorišta do proljeća iduće godine. Sada imamo 700 zelenih otoka za sada, a do nove godine bit će ih 1000 i sve će biti u skladu s tempom i dinamikom koje nameće zakon«, poručio je Milan Bandić. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni