Švaljek:  Novac za majke odgojiteljice se mogao bolje potrošiti

Švaljek: Novac za majke odgojiteljice se mogao bolje potrošiti

Vidimo da u ovogodišnjem proračunu ona već donosi rashode od otprilike 25 milijuna kuna, što ako protegnemo na godišnju razinu znači rashode od 80 do 100 milijuna kuna

U stanci sjednice današnje Gradske skupštine, nezavisna gradska zastupnica, dr. Sandra Švaljek novinarima je prokomentirala stanje s prenatrpanim spremnicima za otpad i nastankom divljih deponija u Zagrebu te se osvrnula na izjavu koju je na tu temu na sjednici dao gradonačelnik Milan Bandić.

Švaljek je ustvrdila da je gradonačelnik krivnju za prenatrpane spremnike i nastanak novih divljih deponija prebacio na građane. »On ih je na neki način uvrijedio nazvavši ih ‘rodijacima’, divljacima koji ne odvajaju otpad. Međutim, iz mojih kontakata s građanima rekla bih da su oni itekako motivirani za odvajanje otpada i sve što im treba je adekvatna infrastruktura«, kaže gradska zastupnica.

Ističe kako je gradonačelnik priznao da Čistoća nije bila pripremljena za smanjeni broj odvoza komunalnog otpada s tri na dva puta tjedno jer nisu napravljene odgovarajuće infrastrukturne pretpostavke.

Istaknula je i da joj gradonačelnik nije odgovorio na pitanje koje je postavila na sjednici Skupštine, vezano uz Centar za gospodarenje otpadom koji postoji već tri godine, ali još nisu stvoreni uvjeti za recikliranje i oporabu otpada. »To znači da nema u vidu oporabu otpada kao jedan od elementa sustava gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu. Ono što vidimo je da sustav gospodarenja otpadom ne postoji, ne funkcionira. Sve što imamo su vatrogasne mjere kojima se pokušava riješiti kriza koja svako toliko nastane u sustavu gospodarenja otpadom«, ustvrdila je Švaljek.

Najavila je da rebalans proračuna neće podržati, nego će podržati samo ostvarenja proračuna jer se radi o već izvršenim stavkama na koje se ionako više ne može utjecati. Ustvrdila je da je rebalans proračuna posljedica niza odluka koje je gradonačelnik poduzeo, a Gradska skupština odlukom većine glasova prihvatila. »A te odluke znače bitno povećanje rashoda, a tu su i neke mjere koje mogu biti doista upitne u dugom roku. Jedna od takvih je i ona o novčanoj pomoći za roditelje, odnosno majke odgojiteljice. Vidimo da u ovogodišnjem proračunu ona već donosi rashode od otprilike 25 milijuna kuna, što ako protegnemo na godišnju razinu znači rashode od 80 do 100 milijuna kuna. Smatram da se taj novac mogao potrošiti na povećanje kvalitete usluge u vrtićima, na opremanje vrtića, izgradnju novih vrtića, a ne na ovu mjeru koja ima doista upitne efekte«, zaključila je gradska zastupnica.

Na upit novinara smatra li da rebalans ima veze s lokalnim izborima odgovorila je da »više-manje sve odluke gradonačelnika imaju veze s nekim izborima«.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni