Švaljek: Moglo bi se ispostaviti da je Arena već plaćena više od milijardu kuna

Švaljek: Moglo bi se ispostaviti da je Arena već plaćena više od milijardu kuna

»Sama odluka o izgradnji dvorane i to u trenutku izbijanja gospodarske krize bila vrlo upitna, baš kao i izbor modela financiranja i raspodjela obveza između javnog i privatnog partnera«, kaže Švaljek

U jeku priče o gospodarenju otpadom i problematikom vezanom za Arenu, o temama se oglasila gradska zastupnica dr. sc. Sandra Švaljek.

Kaže kako je dobro poznato da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić »olako daje obećanja koja kasnije ne ostvaruje«. Podsjeća da su gradski zastupnici još u listopadu tražili da se održi tematska sjednica o gospodarenju otpadom i razgovara o tome kako će se Grad uskladiti s Uredbom o gopodarenju komunalnim otpadom jer je postojala opravdana sumnja u to da se Uredba u Zagrebu neće ispoštovati u zadanom roku. No kaže da je Bandić tada obećao da će Grad svoju obavezu ispuniti.

»Razlika između ovog obećanja i ostalih obećanja koje je Bandić ranije davao je u tome što će nas njegovo izigravanje obećanja ovoga puta i koštati. Nemar gradonačelnika i neorganiziranost Gradske uprave i Holdinga plaćat će porezni obveznici u obliku predviđenih kazni za neizvršenje obveze iz Uredbe«, ustvrdila je Švaljek koja smatra kako Zagrepčani imaju pravo postaviti pitanje radi li se tu o neznanju, nesposobnosti ili namjeri gradonačelnika da iz nekog, samo njemu znanog razloga, zakida građane Zagreba.

»U svakom slučaju, za niti jedan od tih razloga ne bismo trebali imati razumijevanja«, zaključila je Švaljek oko slučaja gospodarenjem otpadom.

Osvrnula se i na aktualni slučaj oko zagrebačke Arene. Smatra kako se dogovori i ugovori trebaju poštivati i da Grad treba izvršavati sve obveze prema Ingri vezano uz sportsku dvoranu Arena. Ističe kako je slučaj nedavno otkrivenog duga države i Grada prema Ingri podsjetio da je sama odluka o izgradnji dvorane i to u trenutku izbijanja gospodarske krize bila vrlo upitna, baš kao i izbor modela financiranja i raspodjela obveza između javnog i privatnog partnera. Uz to, radi se, kako kaže i o »nevjerojatnoj visini ulaganja«, što potvrđuje i činjenica da su građani Zagreba iz gradskog proračuna već do sada tu Arenu platili više od 530 milijuna kuna.

Švaljek pretpostavlja da je i država iz državnog proračuna platila jednaki iznos i ako se ustanovi da se radi o iznosu većem od milijardu kuna da se najblaže rečeno radi o neodgovornom i bahatom odnosu prema poreznim platišama i njihovom novcu.

M. Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni