Švaljek: “Lex šerif” u potpunosti dokida vlast Gradske skupštine

Švaljek: “Lex šerif” u potpunosti dokida vlast Gradske skupštine

Švaljek tvrdi da se ide u štetnu i nepovoljnu izmjenu zakona kojima se velika ovlast daje gradonačelniku, a u potpunosti dokida vlast predstavničkog tijela. Podsjeća da u slučaju neusvajanja proračuna u Gradskoj skupštini dolazi do njenog razrješavanja, dok gradonačelnik ostaje

Nakon što je u ponedjeljak u Gradskoj skupštini završilo zasjedanje Odbora za Statut, Poslovnik i propise, ali i financije, medijima su se odlučili obratiti pojedini gradski zastupnici. Osim gospodarenjem otpadom, gradski zastupnici bavili su se temama kao što su rebalans proračuna, ali i odnos prema prijedlogu izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. O zadnje navedenom zakonu, koji je popularno prozvan »Lex šerif« prvi se očitovao Tomislav Jonjić iz stranke Nezavisni za Hrvatsku. On smatra da nije promašen zahtjev da se Gradska skupština oglasi o spomenutim promjenama vezanim za spomenuti zakon i da će oni podržati prijedlog koji dolazi s ljevice. Podržat će ga u Gradskoj skupštini, ali i u Hrvatskom saboru jer smatraju da su predstavnička tijela »ionako lišena stvarne moći«.

Sandra Švaljek (Nezavisna lista S. Švaljek i HSLS-a) kaže kako su na Odbor za financije spomenutu točku uvrstili zastupnici četiri oporbena kluba. Kako kaže, vodilo se računa o tome da je zagrebačka Gradska skupština najveće predstavničko tijelo u jedinicama samouprave u Hrvatskoj. Ona smatra kako bi bilo dobro da se zajedničko mišljenje o tom zakonu uputi Ministarstvu uprave i Vladi RH.

Švaljek tvrdi da se ide u štetnu i nepovoljnu izmjenu zakona kojima se velika ovlast daje gradonačelniku, a u potpunosti dokida vlast predstavničkog tijela. Podsjeća da u slučaju neusvajanja proračuna u Gradskoj skupštini dolazi do njenog razrješavanja, dok gradonačelnik ostaje na svojoj poziciji.

»Može se doći u poziciju gdje će gradonačelnik ponuditi štetan i neostvariv proračun građana, a za to neće snositi nikakvu sankciju«, upozorava gradska zasutpnica te zaključuje da će 2017. godina biti upamćena po amandmanima HDZ-a i gradonačenika koji nije ispunio uvjete iz njih, budući da je rebalansom proračuna smanjio stavke koje su bile povećane upravo tim amandmanima.

Na Odboru za Statut, Poslovnik i propise u 23 točke zastupnici su dotaknuli se i nekih tema, kao što je pitanje Kavane Corso na križanju Ilice i Gundulićeve ulice. Gradskog zastupnika, a ujedno i glavnog tajnika SDP-a, Zvanu Brumnića zanimalo je na koji način je tekao imovinsko – pravni odnos do današnjeg datuma, odnosno kako je spomenuti objekt došao u državno vlasništvo. Stoga je zamolio da se njemu i kolegama prije same sjednice Gradske skupštine dostave podaci o vlasnicima u spomenutom, bivšem poslovnom prostoru u vlasništvu Grada Zagreba.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni