Švaljek dala ostavku: “U ovim okolnostima to je jedini ispravan potez”

Švaljek dala ostavku: “U ovim okolnostima to je jedini ispravan potez”

Ustvrdila je kako je Bandićeva odluka o uskraćivanju punomoći i davanju punomoći njegovoj drugoj zamjenici Vesni Kusin politički utemeljena, a ne uzrokovana nekim njenim propustom

»U okolnostima kada mi je gradonačelnik Milan Bandić oduzeo punomoć za vođenje Zagreba, odlučila sam dati ostavku na dužnost zamjenice gradonačelnik. Smatram da je to jedini ispravan i logičan potez koji sada mogu napraviti«, izjavila je u petak na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi sada već bivša zamjenica zagrebačkog gradonačelnica dr. sc. Sandra Švaljek. Najavila je da će se vratiti na svoj raniji posao u Ekonomskom institutu i pokrenuti postupak za izbor u zvanje znanstvenog savjetnika. O svom daljnjem političkom angažmanu pa tako i o povratku u zastupničke klupe Gradske skupštine će, kaže, još razmisliti.

»U mučnim i teškim okolnostima hapšenja gradonačelnika, temeljem njegove punomoći preuzela sam odgovornost za vođenje Zagreba i zalagala se za stabilnost i normalno funkcioniranje svih gradskih službi i Zagrebačkog holdinga, usprkos nepovoljnim političkim okolnostima i objektivno narušenoj ravnoteži upravljanja gradom«, poručila je Švaljek i ustvrdila kako smatra da je Bandićeva odluka o uskraćivanju punomoći i davanju punomoći njegovoj drugoj zamjenici Vesni Kusin politički utemeljena, a ne uzrokovana nekim njenim propustom.

»Smatram da odluka Bandića dodatno destabilizira upravljanje Gradom te stoga više ne vidim ni svrhe niti motiva da ostanem na funkciji zamjenice gradonačelnika«, istaknula je Švaljek. Zamjenici Vesni Kusin zaželjela je snagu i čvrstinu koja će joj biti potrebna u obnašanju dužnosti opunomoćene zamjenice gradonačelnika.

Na upit novinara namjerava li se kandidirati za gradonačelnicu Zagreba odgovorila je da o tome može razgovarati tek kada budu raspisani prijevremeni izbori. »Prije toga bi gradonačelnik trebao dati ostavku pa je bespredmetno u ovom trenutku o tome spekulirati«, dodala je.

Javnosti je poručila kako se za dužnost zamjenice gradonačelnika natjecala zbog želje da svojih profesionalnim znanjem i iskustvom doprinese stvaranju moderne, stručne i poštene Gradske uprave. »Rukovodila sam se primjerima najbolje prakse u vođenju gradova, vjerujući da to Zagrepčani očekuju i da su tome dali podršku na lokalnim izborima 2013. godine«, naglasila je.

Upitana je li u svom radu osjetila opstrukciju pročelnika pojedinih gradskih ureda rekla je kako vjeruje da su pročelnici u nastalim okolnostima davali sve od sebe. »Pitanje je je li se nešto moglo odraditi brže ili nije, ali pak ne bih govorila da se radilo o `opstrukciji´ jer bi to onda bilo na razini spekulacije«, kazala je.

Švaljek je novinarima poručila kako joj nimalo nije žao što je ušla u politiku jer je stekla veliko iskustvo, puno poznanstava pa i prijateljstava. Što se tiče uskraćivanja punomoći tvrdi da ju to nije iznenadilo jer se već o tome dugo nagađalo, ali ju je ipak malo iznenadio teatralan način na koji je sve to izvedeno. »Svaka čast onome tko je to osmislio«, zaključila je.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni