Svakodnevno uzimanje Aspirina za zdravlje srca ipak nije preporučljivo?

Svakodnevno uzimanje Aspirina za zdravlje srca ipak nije preporučljivo?

Nova preporuka američkih stručnjaka jest da se Aspirin ne uzima samoinicijativno kao lijek za sprječavanje srčanog ili moždanog udara

(Ilustracija: Pixabay)

Skupina vodećih američkih stručnjaka ažurirala je svoje zdravstvene smjernice, službeno preporučujući osobama starijim od 60 godina da ne uzimaju Aspirin (acetilsalicilnu kiselinu) kako bi spriječili srčani ili moždani udar bez prethodnog konzultiranja s liječnikom. Preporuka objavljena 26. travnja 2022. temelji se na rastućim dokazima koji ukazuju da šteta svakodnevne uporabe Aspirina nadmašuje sve dobrobiti kod inače zdravih odraslih osoba.

Aspirin je nedvojbeno moderno čudo od lijeka. U prvoj polovici 20. stoljeća bio je jedan od najpopularnijih analgetika, a do 1960-ih otkriveno je da ima nevjerojatna svojstva razrjeđivanja krvi. Naknadna klinička ispitivanja pokazala su može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. To je dovelo do popularnog uvjerenja ranih 1990-ih da dnevne niske doze Aspirina mogu poslužiti kao obećavajuće preventivno sredstvo za zdrave odrasle osobe starije od 50 godina.

Kako su godine prolazile, mnogi su istraživači počeli dovoditi u pitanje ovaj opći zdravstveni savjet. Uostalom, ako je Aspirin razrjeđivač krvi, onda zasigurno može povećati rizik od velikog krvarenja. I to otvara klasičnu medicinsku zagonetku – nadmašuju li potencijalne štete aspirina njegove dobrobiti?

Rizici mogu prevagnuti nad koristima

Tijekom posljednjeg desetljeća sve je više istraživanja počelo ukazivati ​​na to da bi rizici svakodnevne uporabe Aspirina kod zdravih odraslih mogli biti veći od njegovih preventivnih prednosti. Velika meta-studija objavljena 2019. sažela je nalaze nekoliko nedavnih kliničkih ispitivanja koja su pokazala da povećana stopa gastrointestinalnog i moždanog krvarenja od svakodnevne upotrebe aspirina nadmašuje minimalne koristi za zdravlje srca kod inače zdravih odraslih osoba.

Američko udruženje U. S. Preventive Services Task Force (USPTSF) sada je službeno ažuriralo svoje opće savjete. USPTSF je neovisni panel zdravstvenih stručnjaka koji već više od 40 godina nudi američkoj vladi preventivne zdravstvene savjete.

Novi zdravstveni savjeti podijeljeni su na dvije razine vezane za dob. To su opća preporuka da oni stariji od 60 godina ne započinju s Aspirinom kao preventivnim sredstvom i preporuka za one između 40 i 59 godina s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti da razgovaraju sa svojim liječnikom je li svakodnevna upotreba Aspirina prikladna za njih.

»Ljudi koji imaju od 40 do 59 godina i koji nemaju povijest kardiovaskularnih bolesti, ali su pod većim rizikom mogu imati koristi od početka uzimanja Aspirina kako bi spriječili prvi srčani udar ili moždani udar«, rekao je John Wong, član USPTSF-a.

Preporuke za one do 60 godine i starije

Za one mlađe od 60 godina USPTSF preporučuje da se uzmu u obzir niz čimbenika prije početka svakodnevnog uzimanja Aspirina. Ti čimbenici mogu uključivati ​​pacijentov individualni rizik od krvarenja i njegovu obiteljsku povijest kardiovaskularnih bolesti.

No, za starije od 60 godina preporuka je jasnija. U nedostatku bilo kakve postojeće dijagnoze bolesti srca ili moždanog udara, potencijalna šteta od Aspirina je veća od koristi.

»Na temelju trenutnih dokaza, radna skupina preporučuje da osobe od 60 i više godina ne počnu uzimati Aspirin kako bi spriječili prvi srčani ili moždani udar«, rekao je potpredsjednik radne skupine Michael Barry. »Budući da se s godinama povećava mogućnost unutarnjeg krvarenja, potencijalna šteta od uzimanja Aspirina poništava dobrobiti u ovoj dobnoj skupini«, dodaje.

USPTSF naglašava da osobe koje već uzimaju Aspirin ne bi trebale prestati uzimati nikakve lijekove bez konzultacije sa svojim liječnikom. Teba naglasiti da još uvijek postoji mnogo odraslih osoba s valjanim kliničkim razlozima da uzimaju dnevne doze Aspirina. Umjesto toga, ova je nova preporuka isključivo usmjerena na zdrave odrasle osobe starije od 60 godina bez postojećih čimbenika rizika za srčane bolesti ili moždani udar. (B. J.)


Izvor: USPTSF

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni