Svakim danom sve nas je manje

Svakim danom sve nas je manje

Alarmantne su prognoze UN-a koji u svojoj najnovijoj publikaciji o demografiji daju procjene kretanja stanovništva u svijetu. Naime, 2050., Hrvatska će možda imati 728.000 stanovnika manje nego sada, a broj stanovništva do kraja stoljeća mogao bi se smanjiti za čak 1,67 milijuna!

dr. sc. Viktor Simončič

Jedanput učinjena nepravda ne da se ni popraviti ni zbrisati. Pokušaji da se ona ispravi ili otkloni, samo rađaju nove nepravde. Nepravda se kao sve na svijetu množi i širi, ali ne gine i ne nestaje kao sve ostalo što se rađa. I da nema opraštanja i zaborava nepravda bi prekrila svijet i stvorila od njega stvarni pakao. (Ivo Andrić)

Viktor Simončič

Formiranje vlasti u državama trgovačke demokracije, u državama preletača, kupcima glasova nije jednostavno. Ono što me je pozitivno iznenadilo je što kupci misle o preletačima. Izjava premijerke Republike Srpske, Željke Cvijanović, vezano za osiguranje parlamentarne većine najbolje govori o tome: »U zamjenu za dva papka kupili smo drugu dvojicu«. Pokušao sam naći tumačenje za karakter kojeg se označava papkom. Izraz se koristi, u nekoj vrst šatre kod nas i kod susjeda. Mislim da ne treba navoditi definiciju, jer su svima još svježe slike zadnjih preletača. A papcima ni najveće uvrede ne smetaju. Oni su ponosni jer čine onaj mali jezičac na vagi. Bez njih odluke ne prolaze. Preletači imaju istu vrijednost, vrijednost uzdignute ruke i za njih vrijedi paritet 1:1.

Hvalevrijedna je inicijativa »Ko je na vlasti«, koju je pokrenulo Udruženje CRTA iz Niša. Riječ je o portalu na kom će građani moći pratiti tzv. stranačke preletače. Uvjeren sam da će se ta ideja uskoro prenijeti i kod nas. Valjalo bi znati tko je dao doprinos stanju u kome se nalazimo. Od kada smo svoji na svome, uz nužan respekt doprinosa ratnih zbivanja propadanju ekonomije, mi sve više zaostajemo za drugima u EU-u. Nije da i mi ne idemo naprijed, ali drugi su brži. Prošle godine nas je stigla i Rumunjska. Sada je iza nas još samo Bugarska, ako nam je to nekakva utjeha. Pitanje je samo kada će i ona biti ispred nas. Ako je prosječna razvijenost EU-a 100 mi smo na 59. Jedino je Zagreb malo iznad prosječne razvijenosti EU-a. No, u odnosu na države koje imaju euro stanje je još poražavajuće, pa niti Zagreb nije iznad prosjeka država s kojima se najradije uspoređuje(mo).

Usporedi li se Zagreb po (paritetnoj, što god to značilo) kupovnoj moći na primjer s dijelom Londona, onda on zaostaje 12 puta. Slovima: Zagreb perjanica Hrvatske je dvanaest puta manje razvijen od razvijenog dijela Londona. I lako je za Zagreb. U Zagrebu su prepoznali glavnu kočnicu razvoju, pa će skidanjem ploče s Trga maršala Tita konačno lako nadoknaditi razlike. Još da malo porede Jakuševac, stotine tisuća kubika mulja od pročišćavanja otpadnih voda na ledini, nakon još koje fontane i žičare i slijedi med i mlijeko.

Možda će male probleme imati županije. Ako je Zagreb na 100, Sisačko – moslavačka županija je na 40 ili 30 puta zaostalija od onog dijel Londona kojeg spominjem. A i u toj županiji Siska i Kutina su puno razvijeniji od drugih dijelova, tako da na primjer Grad Glina, kroz kojeg često prolazim, možda zaostaje i 100 puta. Nije mi poznato što će se uraditi u Sisku i okolici, ali izgleda da se počinje dovođenjem vrlih stranačkih kadrova iz Zagreba čak i za najbenignije funkcije. Ako to ne pomogne ne znam što bi moglo.

Medalju za WC spojen na kanalizaciju

Brodsko-posavska županija ima indeksu kupovne moći 27 i zaostaje za više od 50 % u odnosu na Sisačko moslavačku županiju, ili za 45 puta iza Londona. Mislim da i oni imaju rješenje za svoje zaostajanje. Čim moderniziraju rafineriju u Bosanskom Brodu mora porasti standard i u Slavonskom Brodu. Ima tu neke logike, ili se varam?

Možda se problem zaostajanja županija u razvoju riješi i sam od sebe. Alarmantne su prognoze Ujedinjenih naroda, koji u svojoj najnovijoj publikaciji o demografiji daju procjene kretanja stanovništva u svijetu. Naime, za 33 godine, 2050., Hrvatska će možda imati 728.000 stanovnika manje nego sada, a broj stanovništva do kraja stoljeća mogao bi se smanjiti za čak 1,67 milijuna! Naravno da se neće smanjiti po broju stanovnika Zagreb, ali što je s brojem stanovnika Slavonije, Like, otoka…. Mislite li da li bi i najavljeno zatvaranje nerentabilnih dućana Konzuma u malim zabačenijim sredinama moglo imati veze s natalitetom?

Istinski me obradovala vijest kako su još dva bisera naše povijesno – kulturne baštine stavljen na listu UNESCO-a. Zaslužile su to i bukove šume i još ponešto. No u isto vrijeme osjećam i malu zebnju. Da se ne dogodi kao s Nacionalnim parkom Plitvice. I s Plitvičkim jezerima smo se ponosili i ponosimo se, a onda je krenula devastacija prostora i nažalost nepostojanje osnovne higijenske infrastrukture. Još nema, niti na vidiku, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, koji košta onoliko koliko se utrži za produženi vikend. O tome često pišem, vjerujući da kada već ne žele djelovati normalni političari, možda za to zagrize kakav preletač ili čak i papak, koji bi onda barem u mojim očima, u očima zaštitare prirode i UNESCO-a sigurno zaslužio medalju. Papci, gdje ste?

Unaprijed apeliram na odgovorne, uz tablu s znakom UNESCO-a postavite, ako već ne postoji, pokoji WC spojen na kanalizaciju. Zlu ne trebalo.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni