Svaki treći Zagrepčanin je član knjižnice: Knjige se manje kupuju, ali sve više čitaju

Svaki treći Zagrepčanin je član knjižnice: Knjige se manje kupuju, ali sve više čitaju

„Danas je najpopularnija skandinavska intelektualna kriminalistika gdje su glavni likovi odnosno detektivi otkačeni, a nisu poput onih starih tradicionalnih provoditelja zakona. Uz to, popularna je i fantastika, a čitanost nekih knjiga često se poklapa s filmskim objavama takvih djela“, otkriva Sabljak

Iako je kupnja knjiga drastično pala, broj onih koji čitaju definitivno nije, pokazuju to podaci Knjižnice grada Zagreba u kojima se članstvo konstantno povećava. Danas je svaki treći građanin Zagreba član knjižnice, a studenti i srednjoškolci najbrojniji su korisnici, dok žene više čitaju od muškaraca.

Gradska-knjiznicaMrežu gradskih knjižnica čine 42 knjižnice, a one se međusobno razlikuju po građi, na primjer ona Božidara Adžije specijalizirana je samo za društvene znanosti, dok se u svakoj nalazi ona literatura koja bi mogla biti više tražena i potrebna, a u središnjoj se knjižnici nalaze znanstvene knjige, enciklopedije, vrjednija građa, brojni priručnici…

„Samo našu glavnu središnju knjižnicu dnevno posjeti 1500 korisnika od ukupnih 28 tisuća članova, od kojih svatko može podignuti d 3 knjige. U cijeloj mreži knjižnice godišnje se podigne oko 3 milijuna knjiga što dokazuje da naši građani vole čitati. No to nije slučaj samo kod nas, diljem zemlje postoji velika potreba za novim knjižnicama ili proširenjem postojećih“, kazala je Ljiljana Sabljak, pomoćnica ravnateljice Knjižnica grada Zagreba.

Ukusi se brzo mijenjaju

Ljeto je vrijeme kada se knjige najviše posuđuju, no i Gradske knjižnice zabrinjavaju problemi kao i većinu hrvatskih institucija – financije. Naime, htjeli bi nabavljati puno više primjeraka građe no budžet im je smanjen, a on ovisi o proračunu Grada Zagreba i u manjoj mjeri o Ministarstvu kulture.

„Nabavljamo građu odmah po izdavanju, a najviše u vrijeme prije ljetnih godišnjih odmora, u rujnu i listopadu tijekom Interlibera i završetkom godine“, otkrila nam je Jasmina Kenda, šefica nabave glavne knjižnice na Starčevićevom trgu.

Standardi za narodne knjižnice u Hrvatskoj propisuju omjere građe iz područja znanosti, beletristike i referentne građe, a broj primjeraka određuje nabava nakon međusobnih konzultacija.

Ukusi se u ovo moderno doba brzo mijenjaju otkrivaju nam u knjižnici, ako jedna generacija čita jedno djelo, poput klasika koji su uvijek bili popularni, ne mora značiti da će ono biti interesantno sljedećoj generaciji.

„Danas je najpopularnija skandinavska intelektualna kriminalistika gdje su glavni likovi odnosno detektivi otkačeni, a nisu poput onih starih tradicionalnih provoditelja zakona. Uz to, popularna je i fantastika, a čitanost nekih knjiga često se poklapa s filmskim objavama takvih djela“, otkriva Sabljak.

Puno traženiji inozemni autori

knjiznice_lektira
Knjižnica Medveščak: Lektira

Čitanost se također povećava ako spisatelj posjeti Zagreb, a inozemni su autori puno traženiji od domaćih, što nikako ne znači da nema dobrih i popularnih dijela na našoj sceni. Trenutno domaća popularna djela su Brdo Ivice Prtenjače, Crveno pile Pavla Pavličića, Kratki izlet Antuna Šoljana, Veličanstveni Poskokovi Ante Tomića, Mjesečev meridijan Ede Popovića te gotovo sva djela Hrvoja Šalkovića.

Daleko najtraženiji u stranoj književnosti je Jo Nesbø čiji su naslovi na pet od deset najposuđivanijih knjiga u protekla tri mjeseca. Tu se još progurao i Ken Follet sa Stoljetnom trilogijom, Svjedok vatre Larsa Keplera, Zov Kukavice Roberta Galbaitha te Kamenorezac Camille Lackberg.

Svaka knjiga, naravno ona koja je predviđena za posuđivanje iz knjižnice, može biti kod korisnika 21 dan, nakon čega se naplaćuje zakasnina, dok se takva ograničenja tijekom ljeta produžuju.

 „Nažalost nemamo točan broj zarade od zakasnina pošto se one registriraju zajedno s upisninama i članarinama, no u zadnje vrijeme šaljemo sve manje opomena tako da su korisnici ipak dovoljno disciplinirani po tom pitanju“, kazala nam je Kenda. S druge strane, trećina vraćenih knjiga su oštećene ili se uopće ne vrate, najčešće jer su izgubljene.

Pas pojeo knjigu

„Imali smo svakakvih primjera od toga da je pas pojeo knjigu pa do toga da je iz barke pala u more. Tada korisnik mora donijeti istu takvu novu knjigu ili nadoknaditi njezinu vrijednost novčano, problem je samo što su neke knjige zaista neprocjenjive. Najčešća oštećenja su podcrtavanja i šaranja koje ljudi rade potpuno nesvjesno, no nove su knjige označene pa znamo tko ju je posudio i moguće oštetio“, otkrivala nam je pomoćnica ravnateljice.

knjiznice_IgraonicaC
Kutak za najmlađe

 Zanimljivo je da ih dvaput godišnje razveseli donacija prijateljske knjižnice iz Šangaja sa stotinjak knjiga na engleskom i kineskom, a pošto je učenje tog istočnjačkog jezika u velikom porastu i interes za takvim štivom raste. Uz to, knjižnice imaju digitaliziranu zagrebačku baštinu, reprodukciju vrijedne i rijetke građe pohranjene u zbirkama i odjelima Gradske knjižnice, odlične virtualne izložbe, a konstantno organiziraju posebne programe za djecu i mlade, za osobe s posebnim potrebe te umirovljenike.

U nastavku navodimo preporuke naših sugovornica za hrvatsku, stranu i dječju književnost, te slikovnica za najmlađe:

Hrvatska književnost:

• Zagreb Noir – zbirka kriminalističkih priča domaćih autora

Zbirka koja je pred vama vodi vas kroz nekoliko različitih perspektiva grada od kojih svaka otkriva neuralgične točke Zagreba: autori nas izravno ili neizravno vraćaju u ratne godine devedesetih i atmosferu neizvjesnosti i straha koja je vladala nad krhkim ljudskim životima, dok nas jedna priča podsjeća na višeslojnu traumu ovoga grada koji je više puta u prošlom stoljeću na najokrutniji način eliminirao vlastite nepoćudne stanovnike. Na nesvakidašnji način se iscrtava plan obnove Jugoslavije u krugovima balkanskog podzemlja, a zatim se huligansko nasilje pretvara u sudbinski perpetuum mobile maksimirske šume. Zbirka se također poigrava s nasiljem kao lajtmotivom suvremenog života u Zagrebu, ponire se u karakter jednog anonimnog gradskog samotnjaka, a i progovara o socijalnoj strukturi dežurnih frikova, dok se u jednoj priči može pronaći svatko tko je ikada pobjegao iz neke situacije zbog društvene osude. (Ivan Sršen, iz Uvoda)

I na početku i na kraju bijaše kava / Julijana Matanović

Bez priče se možda i može živjeti, kao što se može živjeti i bez kave, ali i priča i kava priskrbljuju životu ono nešto više. Spojiti čin ispijanja kave, pozivanja na kavu, s pričama o istinskim životima, i ugraditi u sve to i tjeskobu vezanu uz vrijeme u kojem poziv na kavu najčešće predstavlja prazan govor i skrivenu namjeru, može samo pripovjedačica kakvom je postala autorica uspješnica Zašto sam vam lagala, Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka, Cic i svila, Samo majka i kći…

U poplavi naslova koji podsjećaju na vodenaste kave koje se ispijaju s nogu i iz kartonskih čaša, Julijanine priče o kavi nalik su tradicijskim, mirisnim, ukuhanim i brižno spravljanim kavama; onakvima kakve su se pile nekada; iz fildžana i porculanskih šalica i iznosile pred goste koje je domaćica poštovala i voljela. (Izdavač: Mozaik knjiga)

• Mjesečev meridijan / Edo Popović

“Mjesečev meridijan” roman je potrage, u kojem se preispituju vrijednosti koje su suvremena ekonomija i tehnologija dovele u pitanje, a to su dijelom zaboravljene vrline poput solidarnosti, prijateljstva, odgovornog roditeljstva, prirodnosti. Dakle, bavi se pitanjem – koliko su ekonomija i tehnologija, razarajući i prirodu oko nas, zatrovale i međuljudsku povezanost? Je li nas tehnologija istrgnula iz fizičke stvarnosti pa ne možemo pojmiti da smo pretvoreni samo u dodatak od krvi i mesa digitalnim strojevima? (Izdavač: OceanMore)

Strana književnost:

Novi život / Orhan Pamuk

Novi život je roman o knjizi koja čitateljima otvara vrata percepcije, vrata nekadašnjeg svijeta u kojem su dodiri bili pravi dodiri, mirisi pravi mirisi, a glasovi pravi glasovi. Studentu Osmanu ukazuju se nove zemlje, novi ljudi, novi prizori, a stvarnost koja ga okružuje razmiče se da bi se pred njim, obasjana snježno bijelim svjetlom pojavila Ljubav. Ljubavi je ime Džanan. I ona je sljedbenica knjige koja svoje čitatelje nagoni da odbace svakodnevni život i krenu na beskrajno putovanje autobusima s kraja na kraj zemlje,u potrazi za Anđelom koji se ukazuje na mjestu nesreće. Ovo je ujedno očaravajući roman potrage i poetični intelektualni triler u kojem sraz žanrova ima snagu sudara autobusa, fatalnog trenutka kada je sve prožeto jedinstvenim ozračjem razmeđa svjetova, Anđeo najavljuje Novi život. ( Izdavač: Vuković & Runjić)

• Prizori iz seoskog života / Amos Oz

Prizori iz seoskog života najnovije je djelo Amosa Oza, Nešto je čudno u selu Tel Ilanu. Jedan se starac tuži kćeri da noću čuje zvuke kopanja, negdje ispod temelja kuće. Kopa li to njihov podstanar, mladi Arapin? No baš on jedini je koji uz starca čuje kopanje; koliko će temelji izdržati, tko ruje i čija se kuća ruši? “Ne brini se”, napisala je na cedulju žena i poslala je mužu u ured. Dok je traži po selu, ona kao da je u zemlju propala. “Ne brini se”, ponavljamo s njime, ali ispod površine svakodnevice kakvu u Prizorima iz seoskog života opisuje Amos Oz dovoljno je razloga za strepnju, dovoljno motiva za potragu. Na svoj neusporedivi, duboko humani način Oz nas u Prizorima iz seoskog života tjera da činimo isto što i njegovi likovi: da strepimo i ne prestajemo tragati. (Izdavač: Fraktura)

• Knjiga sjećanja / Peter Nadas

Istočni Berlin, sedamdesete. Pod utjecajem događaja iz svoje mladosti, kad je svjedočio slomu Revolucije 1956. i samoubojstvu svog oca, državnog tužitelja, mladi Mađar pokušava se dokazati kao pisac. Dane provodi na kazališnim probama kako bi bio što bliže slavnoj glumici Thei. No oboje je ustvari opčinjeno tajanstvenim Melchiorom, kojem je glavni cilj bijeg preko Zida. Unatoč burnom životu mladić uspijeva pisati roman o njemačkom estetu s početka stoljeća. Rukopis završi kod nekoga komu nipošto nije bio namijenjen, a koji cijelu priču privodi kraju na svoj način. (Izdavač: Fraktura)

 Dječja književnost:

Maša i klaun / Sanja Pilić

Najnovije Mašine zgode uključuju vrlo posebne klaunove – oni u bolnicama uveseljavaju djecu i svojim im posjetima krate bolesničke dane. Njihovo dobročinstvo potaknulo je Mašu da i sama u tome sudjeluje. Uz pomoć prijatelja iz razreda prikupila je igračke i knjige te ih zajedno s klaunovima crvenih nosova podijelila bolesnoj djeci. Potičući razvoj suosjećanja prema posebno osjetljivoj skupini, oboljeloj djeci, slikovnica je namijenjena djeci nižega školskog uzrasta. (Izdavač: Mozaik knjiga)

• Gregov dnevnik : Kronike Grega Heffleyja/ Jeff Kinney

Biti klinac ponekad može biti prava gnjavaža. A nitko to ne zna bolje od Grega koji će se naći protiv svoje volje bačen u školsko okružje gdje su neuhranjena slabašna stvorenja primorana dijeliti hodnike s visokim i opakim klincima koji se već briju. Kako će se Greg snaći provjerite u Gregovom dnevniku u hrvatskom prijevodu Ivana Zorića i uz originalne ilustracije autora, Jeffa Kinneyja. (Izdavač: Algoritam)

• Gorski dnevnik Pauline P. / Sanja Polak

Škola u prirodi pet je dana sasvim posebne nastave. Paulina P. i prijatelji iz razreda zajedno s razrednim učiteljima odlaze početkom listopada na Sljeme. Bez roditelja i njihove pomoći, ali i bez nove odjeće, mobitela, džeparca, čak i omiljenih plišanaca. Kako se brzo i uspješno naviknuti na takav život i u dobrom društvu naučiti zašto je važan život u prirodi i s prirodom, pročitajte na stranicama dnevnika koji je četvrtašica Paulina marljivo bilježila. (Izdavač: Mozaik knjiga)

Slikovnice:

• Juha od bundeve / Helen Cooper

Duboko u šumi, u staroj bijeloj kolibi živjela su tri jako dobra prijatelja. Svaku večer zajedno bi pripremali slasnu juhu od bundeve i to uvijek na potpuno isti način. Mačak je bundevu rezao, Vjeverica je kuhačom miješala, a Maleni Patak bi iz lončića zagrabio malo soli i ubacio točno koliko treba. I sve je bilo u najboljem redu i svi su bili zadovoljni i sretni, ili se bar tako činilo, sve dok jednoga dana mali Patak nije odlučio da bi on mogao malo miješati juhu. I tu je započela svađa . . . Duhovita priča zanimljivih, toplih ilustracija namijenjena je najmlađima. (Izdavač: Golden marketing – Tehnička knjiga)

• Najotmjeniji div u gradu / Julia Donaldson

Priča o urednosti i suosjećanju s drugima u nevolji. Divu Juri dosadi neurednost pa odluči poraditi na svom izgledu. U trgovini je kupio i obukao vrlo otmjenu košulju i isto takve hlače, remen, prugastu kravatu, čarape sa šarama sa strane i par sjajnih cipela. Zasigurno vam je jasno da je Jura tako odjeven postao najotmjeniji div u cijelome gradu. No ne zadugo. Pomažući brojnim životinjicama u nevolji, ubrzo je ostao bez odjeće. U znak zahvalnosti za njegovu darežljivost, životinje su ga okrunile i proglasile najljubaznijim divom u gradu. (Izdavač: Ibis grafika)

• Gospođica Neću / Sunčana Škrinjarić, ilustrirala Nikolina Novosel

Mina bi bila sasvim obična djevojčica, učenica prvog razreda, da se nije od drugih razlikovala time što je stalno govorila Neću! Ima situacija kada moramo, možemo i trebamo reći “Neću!”, ali Mina je svakako u tome pretjerivala i stoga su je počeli zvati Gospođica Neću. Završila je kao “teški slučaj” u ordinaciji prof. pingvina u obližnjem cirkusu i od tada su ipak stvari krenule na bolje. Zanimljivo ilustrirana slikovnica za najmlađe. (Izdavač: Mozaik knjiga)

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni