Svaki treći Hrvat je pušač

Svaki treći Hrvat je pušač

„Prestao sam pušiti 1991. godine. Tko zna gdje bi završio da nisam prestao. Pušio sam tri kutije cigareta! Ne možemo se zanositi iluzijama da svi mogu prestati pušiti, ali mogu pušenje barem smanjiti. Ako smanje pušenje na pola, već su sačuvali dio svog zdravlja”, istaknuo je gradonačelnik Bandić

Ivana Vranješ

U povodu obilježavanja Svjetskog dana kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) Zaklada Hrvatska kuća disanja je u srijedu na Trgu Petra Preradovića organizirala javnozdravstvenu akciju „Otkrij rano“.

Akcija je organizirana s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja KOPB-a. Ova kronična bolest pluća je treći najčešći uzrok smrtnosti u svijetu, a u strukturi oboljeli je više od 90 posto pušača.

„Riječ je o bolesti kod koje dolazi do upalne reakcije u plućima i propadanja pluća, ali osim pluća stradavaju i drugi organi – srce, mozak. Glavni simptomi su kašalj i teško disanje na početku bolesti u naporu, a kasnije i u mirovanju. Nažalost, pušači se često prekasno javljaju liječniku“,rekao je Marko Jakopović, pulmolog s Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb. Dodao je da od ove bolesti u svijetu godišnje umire tri milijuna ljudi, ali u Hrvatskoj se ne zna ni točan broj oboljelih. Stoga se akcijom želi otkriti mogući broj oboljelih s blažim oblikom ove bolesti kako bi se na vrijeme počelo s njihovim liječenjem.

„Nažalost, ovu bolest možemo dobro liječiti, ali ne i izliječiti. Ono što je bitno je prestanak pušenja. Lijekovi smanjuju simptome bolesti, nema izlječenja od ove bolesti, ali prestanak pušenja može promijeniti njezin tijek”, rekao je doktor Jakopović. Naglasio je kako je važno rano otkriti ovu bolest jer je terapija u tom slučaju puno učinkovitija. “U liječenju se koriste lijekovi koji se zovu bronhodilatatori koji šire dišne puteve budući da su jedna od karakteristika te bolesti stisnuti dišni putevi zbog čega bolesnik teško diše“, pojasnio je doktor Jakopović.

„Današnja akcija je dio paketa koji se zove Zagreb – zdravi grad. Nama je danas cilj promovirati respiratorno zdravlje koje relativno rijetko promoviramo, o svim drugim bolestima se više govori u javnosti. Cijeli mjesec ćemo se baviti karcinomom pluća i drugim respiratornim bolestima, a razlog zašto to treba činiti jest da potaknemo prevenciju i rano otkrivanje, a ako se neka bolest rano otkrije, može se dobro i liječiti“, rekao je pulmolog Miroslav Samaržija s Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb. Naglasio je kako Hrvatska spada među zemlje gdje su trećina stanovnika pušači.

„KOPB je posljedica dugotrajnog pušenja, a rjeđe se ovu bolest dobije zbog lošeg zraka te endogenih ili genetskih uzroka. Prepostavka je da će oko 10 % ukupne populacije imati ovu bolest u pušačkim zemljama ili zemljama sa starijim stanovništvom. Ona se vrlo kasno dijagnosticira“, istaknuo je akademik Samaržija.

Tijekom akcije mnogobrojni su građani besplatno obavili test provjere plućne funkcije, spirometriju uz mjerenje ugljičnog dioksida u izdahu zraka, a djelatnici Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC Zagreb davali su i besplatne savjete.

„Imam dugotrajni pušački staž. Zabrinut sam za svoje zdravlje. Razmišljao sam da prestanem pušiti, smanjio sam broj cigareta, ali želim potpuno prestati pušiti, što nije lako“, rekao je za ZG-magazin Zagrepčanin Dražen.

Umirovljenik Petar je rekao kako puši šest do sedam cigareta dnevno. „Razmišljao sam o prestanku pušenja, ali to se do sada još nije dogodilo. Ozbiljno razmišljam o tome da uvijek postoji mogućnost i da se pojavi bolest pluća. Stoga sam danas došao da provjeriti svoje dišne organe“, rekao je Petar.

Mlada Zagrepčanka Nevena je rekla kako je zabrinuta zbog ove bolesti: “Iako sam nepušač, dobila sam uputnicu za spirometriju, a budući da se dugo čeka odlučila sam doći ovdje i provjeriti zdravlje. Nažalost, u mojoj obitelji baka je umrla od karcionoma pluća pa postoji razlog za zabrinutost“, istaknula je Nevena

Akciju je podržao i Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

„Prestao sam pušiti 1991. godine. Tko zna gdje bi završio da nisam prestao. Pušio sam tri kutije cigareta! Pozivam sve građane koji ne mogu odoljeti tom poroku da prestanu pušiti. Ne možemo se zanositi iluzijama da svi mogu prestati pušiti, ali mogu pušenje barem smanjiti. Oni koji puše dvije kutije neka smanje na jednu, onda na pola, pa na deset i konačno na nula cigareta. Ako smanje pušenje na pola, već su sačuvali dio svog zdravlja”, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić.