“Svaki državnik koji dođe u Zagreb će posjetiti Spomenik domovini”

“Svaki državnik koji dođe u Zagreb će posjetiti Spomenik domovini”

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednikom Vlade Andrej Plenković i general Mladen Markač u ponedjeljak su na na zelenoj površini ispred Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog simbolično položili kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini, prema idejnom rješenju Nenada Fabijanića.

Spomenik domovini sastoji se od tri objekta – Zida svjetlost, Are s vječnom vatrom i Portala – paviljona, koji će zajedno činiti mjesto službenog protokolarnog ceremonijala odavanja počasti.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića svečanom početku obilježavanja radova na izgradnji Spomenika domovini nazočili su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet te brojni predstavnici udruga hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

U prigodnom obraćanju gradonačelnik Bandić je rekao da će Zagreb dobiti spomenik za cijelu povijest i mjesto Hrvatskog identiteta, temeljen na patnji i stradanjima, ali i spomenik za koji sam autor kaže da su nova gradska vrata.

„To je i spomenik koji će svakom promatraču predočiti naše vrijednosti, običaje, tradiciju i kulturu. Svaki dolazak na ovo mjesto budit će emocije, podsjećati na hrabrost, požrtvovnost i odlučnost hrvatskog naroda, na čast ratnika i žrtvu naroda koju je morao podnijeti da bi imali samostalnu, suverenu i međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku”, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Dodao je da će svaki državnik koji dođe u Zagreb posjeti Spomenik domovini, a to je i njegova svrha, jer predstavlja hrvatsku povijest koju svi trebaju upoznati.

 „Na ovom mjestu stajat će kompleks koji se savršeno uklapa u postojeće urbanističke vrijednosti središnje zagrebačke osi – Lenucijeve potkove. Tri objekta koje je Fabijanić zamislio činit će mjesto odavanja počasti, pijeteta i obilježavanja najvažnijih datuma u stvaranju hrvatske domovine”, izjavio je Bandić.

Spomenik će biti izgrađen za devet mjeseci, a gradonačelnik je uvjeren da će to biti i prije. Po njegovim riječima, najbolje bi bilo da su radovi gotovi do 7. svibnja, kada će se u Zagrebu održati veliki europski summit.

Predsjednik Vlade Plenković čestitao je Bandiću i njegovim suradnicima na inicijativi, kao i autoru Nenadu Fabijaniću na izradi Spomenika domovini.

„Ovo je mjesto idealna lokacija za Spomenik domovini, ne samo što je blizu Gradska uprava, ključna kulturna institucija Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, nego što je u blizini i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu”, istaknuo je Plenković.

Svojim su nastupom svečanost uveličali nastupom estradni umjetnici Đani Stipaničev i Dražen Žanko.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni