Suvremene umjetničke instalacije za spektakularni noćni obilazak grada

Suvremene umjetničke instalacije za spektakularni noćni obilazak grada

U suradnji s Danom otvorenog trga, ispred Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, kao i na obližnjem travnjaku moći će se uživati u baletnim, dramskim i opernim izvedbama, a glumci će povesti posjetitelje u noćni obilazak HNK-a

U subotu, 26. rujna, na brojnim lokacijama u Zagrebu održat će se velika kulturna manifestacija pod nazivom Bijela noć (franc. Nuit Blanche), koja će ujediniti brojne umjetničke intervencije i kulturna događanja nudeći obilazak grada u ritmu umjetnosti, a na taj će se način obilježiti završetak Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj

Od 16 sati popodne do 4 sata ujutro gradom će „vladati“ hrvatski i inozemni umjetnici i ispunjavati ga animacijama, koncertima, plesom, glazbom, izložbama, uličnom umjetnošću, svjetlosnim i zvučnim instalacijama te performansima.

„Nakon Pariza koji je 2002. započeo s tim događanjem, a potom i brojnih drugih gradova koji su ga preuzeli, drago mi je što će Zagreb prvi put ugostiti Bijelu noć i što će suvremena umjetnost, street art i digitalna umjetnost zauzeti javne površine i skrivena mjesta“, rekla je francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz na konferencija za novinare.bijela noc

Trg maršala Tita bit će jedna od središnjih lokacija na kojima će se odvijati Bijela noć. U suradnji s Danom otvorenog trga, ispred Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, kao i na obližnjem travnjaku moći će se uživati u baletnim, dramskim i opernim izvedbama, a glumci će povesti posjetitelje u noćni obilazak HNK-a.

U prostorijama folklornoga ansambla LADO bit će postavljena svjetlosno-zvučna instalacija Le Champ autora Oliviera Claussa, a pratit će je vokalna izvedba pjevača ansambla LADO. Instalacija se sastoji od žarulja postavljenih u pravokutnik, oko kojih će se publika slobodno kretati. Ispred Muzičke akademije održat će se svečani koncert Zagrebačke filharmonije, a u dvoranama akademije i niz drugih koncerata.

Muzej za umjetnost i obrt najavljuje izložbu grafika iz Kabineta Luja XIV. i kostimirana vodstva kroz stalni postav muzeja, a u Hrvatskom školskom muzeju posjetitelje očekuje replika učionice 19. stoljeća, niz radionica i projekcija filma. Na pročelju HNK-a bit će projiciran spektakularni 3D mapping Ivana Lušičića Liika, nakon kojega kreće interaktivna instalacija koja će omogućiti publici da putem senzora upravlja projekcijom. Na Zdencu života očekuje nas fotoperformans Iris Brosch i Opere HNK u kojem se tematiziraju razni oblici diskriminacije prema osobama starije dobi.

Inovatinvna umjetnost na ulicama

U Galeriji Klovićevi dvori u Bijeloj noći otvara interaktivna, dinamična izložba posvećena uličnoj umjetnosti Street Art 2.0: Inovacija u srcu pokreta, koja je početkom ove godine u Parizu privukla više od stotinu tisuća posjetitelja. Izložba će službeno biti otvorena djelom Anamorphosis francuskog umjetnika Etien’a, koji će na pročelju zgrade na Gradecu, poigravajući se svjetlošću, prikazati oceanske dubine prema kojima se kreće kit, a oslik će biti vidljiv i s Trga bana Jelačića.

Putem arhivskih dokumenata, fotografija, članaka i reklama, izložba će ponuditi povijesni pregled i razvoj street umjetnosti sve do današnjih dana, kada digitalnom fotografijom, smartphone aplikacijama, interaktivnim sadržajima i mapiranjem poprima potpuno nove oblike.

U suradnji s Ganz novim festivalom i Goethe-Institutom diljem grada bit će izloženi radovi njemačkog umjetnika Jana Vormanna koji će LEGO kockicama popuniti ruševne i oštećene zidove te pukotine zagrebačkih fasada. Bojan Gagić i Miodrag Gladović te sudionici njihove radionice luminoakustičkim tehnikama intervenirat će u prostor poznatog zagrebačkog prolaza Oktogon.

Ulice glavnog grada obogatit će još jedan rad Lonca, jednog od najpriznatijih zagrebačkih street umjetnika, čiji su nadrealistični murali inspirirani skateboard kulturom, stripovima i grafitima, a na Gornjem gradu ulice će oživjeti uzbudljivim robotičkim performansima i zvučnim instalacijama. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni