Šutnju nadvladalo nerazumijevanje!

Šutnju nadvladalo nerazumijevanje!

Neodgovorna imenovanja nemjerodavnih osoba za čelne ljude institucija, posebice Hrvatskog zavoda za normizaciju i Državnog zavoda za mjeriteljstvo, od njihovog osnivanja, jest isto tako uistinu ozbiljno pitanje o kojem treba javno progovoriti

Prof. dr. sc. Juraj Božičević

U svom nedavnom napisu upozorio sam o štetnosti preuredbe infrastrukture za kvalitetu za hrvatsko gospodarstvo, njeno međunarodno poslovanje i odnos prema Europskoj zajednici, što bi nastala spajanjem institucija normizacije, mjeriteljstva i akreditacije. Naglasio sam i opasnost koja nam prijeti od neznanja odgovornih osoba, završno sam istaknuo čuđenje s hrvatskom šutnjom.

Vidjet ćemo u jesen do koje je mjere ignorancija, nebriga i podložnost političkim kumovima nadvladala stručnost, domoljublje i etičko ponašanje

Ipak javio mi se je odmah dr. sc. Zdenko Franić i upozorio me kako je na moguću štetu od spajanja institucija upozorio predsjednika dr. sc. Ivu Josipovića, zatim mi je dr. sc. Marijan Andrašec, bivši ravnatelj tih institucija i moj suradnik u organiziranju današnje, suvremene infrastrukture kvalitete, dostavio kopije svojih izvrsno argumentiranih pisama s kojima je na štetnost spajanja tih institucija upozorio predsjednika države, predsjednika Vlade i predsjednika Sabora. Nakon nekoliko dana uslijedilo je i pismo prof. dr. sc. Štefice Cerjan Stefanović, predsjednice udruženja CROLAB, koja je Predsjedniku Vlade u ime gotovo dvije stotine ovlaštenih hrvatski laboratorija uputila otvoreno pismo i upozorila na štetnost zamišljene integracije.

Javili su se i brojni stručnjaci iz industrije predlažući da Hrvatsko društvo za sustave organizira savjetovanje o očuvanju postojećeg sustava i o odgovornosti pri izboru mjerodavnih osoba na čelo institucija infrastrukture za kvalitetu.

Krajem srpnja nazvao me je i direktor Hrvatskog zavoda za norme i izrazio žaljenje što sam ga u svojem napisu naveo kao odgovornu osobu, jer on je radio na projektu integracije po uputi njemu nadležne osobe. Predložio je da se sastanemo kad se vrati s godišnjeg odmora i da mi se predstavi kao stručnjak (u što sam u svojem napisu posumnjao, premda je štoviše kao pravnik radio i na europskim projektima).

Prihvatio sam njegov prijedlog i obećao mu iznijeti argumente protiv promjene postojećeg sustava, iako bi iz ranije navedenih tekstova, koji su i njemu poznati, sve trebalo biti jasno.

Iznenadio me je članak u rado čitanom tjedniku Lider ( 7. kolovoza 2014.), koji je pokazao nedovoljno razumijevanje novinara, koji nije shvatio pitanje očuvanja postojeće infrastrukture za kvalitetu i vođenja njenih institucija, pretvorivši ga u problem nezadovoljstva zaposlenih u Hrvatskom zavodu za norme (senzacionalizam je očito prevagnuo !).

Neodgovorna imenovanja

Neodgovorna imenovanja nemjerodavnih osoba za čelne ljude institucija, posebice Hrvatskog zavoda za normizaciju i Državnog zavoda za mjeriteljstvo, od njihovog osnivanja, jest isto tako uistinu ozbiljno pitanje o kojem treba javno progovoriti. Zanimljivo je da se na sva ova upozorenja, dopise i objavljena mišljenja do sada nitko s razine državnog vrha, te nadležnih ministarstava nije oglasio; možda nemaju odgovora na iznesene argumente.

Pada mi na pamet pjesmica engleskog psihijatra Ronalda D. Lainga, što nas upozorava na karakterističan oblik ponašanja za mnogih ljudi na odgovornim dužnostima:

POSTOJI NEŠTO ŠTO NE ZNAM

DA BIH TREBAO ZNATI.

NE ZNAM ŠTO JA NEZNAM

I ŠTO JOŠ TREBAM ZNATI,

PA OSJEĆAM DA IZGLEDAM GLUP

AKO MI SE ČINI DA TO NE ZNAM

I DA NE ZNAM ŠTO JE TO ŠTO NE ZNAM.

ZATO SE PRAVIM DA TO ZNAM.

UZRUJAVA ME ŠTO NE ZNAM

ZA ŠTO SE MORAM PRAVITI DA ZNAM.

ZATO SE PRAVIM DA ZNAM SVE.

Vidjet ćemo u jesen do koje je mjere ignorancija, nebriga i podložnost političkim kumovima nadvladala stručnost, domoljublje i etičko ponašanje.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni