Sustav javnih bicikala od sada i u Karlovcu

Sustav javnih bicikala od sada i u Karlovcu

Javni bicikli u Karlovcu od danas su dostupni na tri lokacije koje su definirane u dogovoru s gradskom upravom: Šetnica dr. Franje Tuđmana, Tržnica i Foginovo kupalište

Pokretanjem pilot projekta, od danas je Grad Karlovac postao dio nextbike zajednice te istovremeno svojim građanima omogućio povoljan, ekološki i ekonomski održiv način javnog prijevoza: sve popularniji sustav javnih bicikala.

Pilot projekt trajat će tri mjeseca, a korisnici će u tom razdoblju za samo 40 kuna moći koristiti javne bicikle. Primjer uspješno provedenog pilot projekta je Grad Šibenik koji je na taj način prije godinu dana omogućio javne bicikle svojim građanima, studentima i turistima. Nakon što je u projektu uspješno registrirano više od 1000 korisnika, Šibenik je i službeno uveo sustav javnih bicikala, a cilj je ostvariti jednak uspjeh i u Karlovcu.

„Danas je Karlovac postao četvrti nextbike grad u Hrvatskoj i tako pristupio najvećoj svjetskoj mreži javnih bicikala. Osim gradova, sretni smo da sve više tvrtki shvaća važnost ovakvih projekata”, izjavio je Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala.

Javni bicikli u Karlovcu od danas su dostupni na tri lokacije koje su definirane u dogovoru s gradskom upravom: Šetnica dr. Franje Tuđmana, Tržnica i Foginovo kupalište. Budući da su stanice u potpunosti samoodržive, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno, moći će se naknadno premještati ovisno o potrebama korisnika.

„Grad Karlovac ulaže velike napore u održivi razvoj, naročito u segmentu planiranja prometne infrastrukture i čistijeg ili „zelenog“ javnog prijevoza. Uveli smo električni automobil, a sada uvodimo i javne bicikle. Ovakvim aktivnostima pridonosimo zaštiti okoliša i unapređujemo turističku ponudu. Očekujemo da će korištenje sustava javnih bicikala znatno utjecati na poboljšanje kvalitete života u gradu za sve korisnike ove usluge.“, istaknula je pročelnica za komunalno gospodarstvo Vesna Ribar.

Korisnici koji se registriraju u Karlovcu moći će koristiti nextbike uslugu i nakon isteka 3 mjeseca pilot projekta u Karlovcu, zaključno do 31.3.2016. godine i to u Zagrebu, Gospiću, Šibeniku, Slavonskom Brodu te ostalim nextbike gradovima u Europi i svijetu. Bicikli će se moći koristiti i u Karlovcu ukoliko Grad Karlovac uvede dugotrajnu mogućnost najma javnih bicikala, a to će prvenstveno ovisiti o interesu koji će za javne bicikle pokazati sami građani. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni