Sustav e-Pristojbe otklanja potrebu za kupovinom biljega

Sustav e-Pristojbe otklanja potrebu za kupovinom biljega

(Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva)

U planu je do kraja godine omogućiti kartično plaćanje putem POS uređaja i u policijskim upravama, policijskim postajama te lučkim kapetanijama

U Novinarskom domu su danas je predstavljen projekt e-Pristojbe, kao dio sustava e-Građani. Najveća prednost sustava e-Prsitojbe jest da građani više ne moraju odlaziti kupovati biljege niti ih koristiti. Umjesto toga određene upravne pristojbe mogu platiti kreditnom, odnosno debitnom karticu na šalteru županijskih i matičnih uprava. Dodatna je pogodnost što se plaćanje može izvesti samostalno, putem vlastitog računala u sustavu e-Građani.

»Građani pristojbe i naknade umjesto državnim biljezima ili uplatnicama mogu plaćati brže i jednostavnije putem svojih bankovnih kartica na mjestu pružanja javnih usluga putem POS uređaja ili unutar elektroničkih dostupnih kroz portal e-Građani«, istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić.

Dodao je kako će se dovršetkom projekta e-Pristojbe uvesti kartično plaćanje na mjestu pružanja usluga putem POS uređaja, kao i elektronička naplata upravnih pristojbi i naknada u postupcima i procedurama za koje je propisana njihova naplata.

»To će omogućiti daljnji razvoj elektroničkih usluga u sustavu e-Građani u kojem s današnjim danom broj jedinstvenih korisnika iznosi preko 1,518.000«, izjavio je Gršić.

Povećanje dostupnosti javnih usluga

U sustavu e-Građani trenutno je omogućeno sigurno kartično plaćanje unutar elektroničkih usluga e-Prijava vjenčanja, e-Nautika, Otočna iskaznica, Sustav katastra infrastrukture – Jedinstvena informacijska točka, e-Zahtjev za izdavanje ePutovnice, e-Zahtjev za vozačku dozvolu, Iskaznice OSI te e-Prijava životnog partnerstva.

Projektom e-Pristojbe povećana je dostupnost javnih usluga te je omogućena bezgotovinska naplata pristojbi i naknada. Krajnji je cilj potpunim informatiziranjem poslovnih procesa poboljšati komunikaciju javne uprave s korisnicima, rečeno je na predstavljanu projekta.

U planu je do kraja godine omogućiti kartično plaćanje putem POS uređaja i u policijskim upravama, policijskim postajama te lučkim kapetanijama, a cjelokupni je projekt vrijedan je nešto više od 50 milijuna kuna te je u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni