Susretljivi Panasonicovi roboti u međunarodnoj zračnoj luci Narita

Susretljivi Panasonicovi roboti u međunarodnoj zračnoj luci Narita

Svi oni koji ovih dana posjete Japan i slete u međunarodnu zračnu luku Naritu, dočekat će ih gostoljubivo plastično osoblje. Naime, poznata tvrtka Panasonic vrši probno testiranje svojih robota koji na nekim radnim mjestima privremeno zamjenjuju ljudsku radnu snagu.

Panasonicovi roboti – HOSPI(R) obavljaju poslove u zračnoj luci Narita kao i u obližnjem hotelu ANA Crowne Plaza Narita. Namjera tvrtke Panasonic je da pokažu kako se njihovi robodi dobro snalaze u različitim radnim zadacima.

Robot HOSPI(R) predstavljen je javnosti 2013. godine kad se nastojalo olakšati posao bolničkom osoblju pa su roboti uvedeni u neke laganije radne zadatke poput dijeljenja lijekova bolesnicima i slično. To samo po sebi nije bio zadnji hit budući da takvi roboti postoje još od 1960-ih. Međuti, sami roboti su unaprijeđeni. Dok je stara verzija imala mnogo ugrađenih žica i signalno navigacijsko svjetlo, najnoviji modeli opremljeni su senzorima, imaju unaprijed programiranu kartu koja im olakšava precizno kretanje, zatim imaju i napredni algoritam koji služi za izbjegavanje mogućeg sudara s ljudima. Takvo sigurno kretanje robota je veliko olakšanje za bolničko osoboblje i pacijente.

Prema izjavama tvrtke Panasonic, roboti HOSPI(R) zasad se koriste u četiri bolnice u Japanu. Jedna od njihovih prednosti je i to što se brzo i jeftino mogu instalirati, zato Panasonic pokušava otkriti mogu li ovi roboti doista učinkovito pomoći u različitim dijelovima Japana s obzirom na ubrzano starenje stanovništva, tj. radne snage.

Što se tiče testiranja robota HOSPI(R) u međunarodnoj zračnoj luci Nariti i obližnjem istoimenom hotelu, roboti će gostima hotela u predvorju nuditi vodu u bocama, podsjećajući ih pritom na polazak autobusa na tri jezika: engleskom, japanskom i kineskom. Između 23. i 27. siječnja, roboti će u restoranu zračne luke Narnia skupljati prljavo posuđe sa stolova i predavat će ga na pult za pranje.

U Panasonicu ističu da ne postoji plan da se roboti HOSPI(R) trajno zaposle na bilo kojem od spomenutih mjesta. Cilj je pokazati kako ovakva tehnologija može imati vrlo široku primjenu, mnogo širu nego što se misli i zna.

Video u nastavku prikazuje robote HOSPI(R) na djelu. (M. F. / Izvor: Panasonic)