Susret jazza Istoka i Zapada

Susret jazza Istoka i Zapada

(Fotografije: Marija Štilinović / HRT)

Uvijek je zanimljiv susret dviju glazbenih kultura

U srijedu 7. studenoga 2018. održan je u punoj dvorani „Gorgona“ Muzeja suvremene umjetnosti, drugi koncert u ovogodišnjoj sezoni Jazz orkestra HRT-a. Naziv koncerta bio je Glow of Benares ili u prijevodu Sjaj Varanasija (najsvetijeg hinduističkog indijskog grada). Koncertom je ravnao našoj publici dobro poznati danski jazz glazbenik Lars Møller.

S Møllerom stigla je i skupina glazbenika okupljena pod nazivom RagaJazz koja ujedinjuje međunarodno priznate glazbenike indijske klasične glazbene tradicije, Kalu Ramnath kao vokalisticu i violinisticu te Abhijita Banerjeea na tablasima (indijskim bubnjevima) kao i glazbenike jazz tradicije – Larsa na saksofonu, gitaristu Thora Madsena i bubnjara Jonasa Johansena. U toj skupini L. Møller svirao je saksofon. Sve izvedene sklade napisao je L. Møller, dvije u suradnji s oboje indijskih glazbenika.

Abhijit Banerjee na tablasima i Kala Ramnath na violini (Foto: Marija Štilinović / HRT)

Tijekom koncerta s Jazz orkestrom HRT-a, RagaJazz predstavio je album ‘Glow of Benares’ u kojem je L. Møller sažeo svoje dugogodišnje bavljenje indijskom glazbom, spajajući indijske melodijske rage i ritmove s orkestralnim formatima jazza. Treba naglasiti da je RagaJazz jedinstven koncept u svom autentičnom i inovativnom pristupu kombiniranja dubine i suštine jazza s indijskom klasičnom glazbom. Sudionici u projektu predstavljaju novi naraštaj glazbenika s globalnom vizijom i kreativnim pristupom interakciji između glazbene i kulturne tradicije, a u tu glazbu donose i utjecaje podneblja iz kojih dolaze: Mumbaija, Kolkatija, Kopenhagena, New Yorka i San Francisca.

Predstavljeni program poseban je u kombinaciji melodijskih jezika indijskih raga i ritmova sa suvremenim zvukom velikog jazz orkestra. Publika je to prepoznala i sve izvedbe nagradila snažnim pljeskom i pokojim uzvikom odobravanja. Susret indijskih i danskih glazbenika s Jazz orkestrom HRT-a bio je veličanstven spoj dviju glazbenih tradicija koje je svima pružio jedinstveno glazbeno iskustvo.

Solisti Jazz orkestra HRT-a dodatno su pridonijeli uspjehu koncerta.

Bio je to vrlo zanimljiv koncert, koji je zadovoljio brojnu publiku, željnu viđenja jazza u novim oblicima.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni