“Suspenzija studentica je napad na slobodu govora”

Mladi hrvatski liberali pozivaju Ekonomski fakultet u Zagrebu da preispita svoju odluku te odmah poništi suspenziju triju studentica jer ovakav način ušutkavanja onih s kojima se ne slažu ne priliči obrazovnoj ustanovi u demokratskoj državi kakva Hrvatska želi biti

Mladih hrvatski liberali izrazili su jučer oštro protivljenje suspendiranju tri studentice s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (EFZG) zbog korištenja svog ustavnog prava na slobodu govora. »Tri studentice Ekonomskog fakulteta suspendirane su s EFZG zbog objave komentara na društvenoj mreži Facebook, koji nisu bili uvredljivog sadržaja nego su samo bili kritika rada fakulteta. Proces izricanja suspenzije je proveden bez njihovog saslušanja te `iza leđa´ kao da smo još uvijek u autoritarnom društvu koje se ne može suočiti s istinom nego takve odluke o suspenziji donose kako bi se ukrotilo one koji se usude kritizirati«, navodi se u priopćenju koje potpisuje Ivan Bertović, v.r. Predsjednik Mladih hrvatskih liberala Grada Zagreba.

Sloboda govora ne služi za rasprave o vremenu

Dodaje se kako je sloboda govora temeljno ljudsko pravo koje nam omogućuje sudjelovanje u društvu i procesima promjene i razvitka. »Ona nije tu kako bi raspravljali o lijepom vremenu. Sloboda govora služi kako bi se izgovarale kontroverzne stvari i na taj način propitivalo sve što je iskvareno u društvu. Ona je još i više značajna na fakultetima koji trebaju biti mjesto preispitivanja svih ideja kako bi buduće generacije bile sigurne u som društvenom razvoju«, ustvrdio je Bertović podsjetivši da je suzbijanje slobode govora bila metoda kojom su se služili sustavi koji nisu poštivali demokraciju, slobodu pojedinca i europsku civilizacijsku stečevinu.

Simbolično, ovaj slučaj se događa neposredno u vrijeme obilježavanja 14 godina od smrti velikog hrvatskog borca za slobodu pojedinca, koji je zbog korištenja prava na slobodu govora u svom životu kažnjavan i zatvaran, Vlade Gotovca. Zbog toga Mladi hrvatski liberali pozivaju EFZG da preispita svoju odluku te odmah poništi suspenziju studentica jer ovakav način ušutkavanja onih s kojima se ne slažu ne priliči obrazovnoj ustanovi u demokratskoj državi kakva Hrvatska želi biti. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni