Suradnjom sa susjednim županijama do EU fondova

Suradnjom sa susjednim županijama do EU fondova

Cilj aglomeracije je poboljšanje životnog standarda svih njenih građana, a dijele nas samo administrativne granice, kazao je Bandić

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u četvrtak je u Staroj gradskoj vijećnici predstavio Projekt zagrebačke aglomeracije potencijalnim dionicima aglomeracije – predstavnicima Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina zagrebačkog prstena, te predstavnicima razvojnih agencija, radi uspostave suradnje na pripremi zajedničkih projekata za sufinanciranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova putem korištenja mehanizma Integrirana teritorijalna ulaganja.

U skladu s europskim propisima, navedenim mehanizmom omogućuje se gradovima, odnosno urbanim aglomeracijama, direktno financiranje projekata s 2,5 milijarde kuna iz Europskih fondova.

Bandić je naveo kako je cilj aglomeracije poboljšanje životnog standarda svih njenih građana, naglasivši kako nas dijele samo administrativne granice, dok ljudi između njih svakodnevno fluktuiraju te Zagreb doista ne bi bio ovo što danas jest da nema ovakvo bogatstvo u svojoj okolici.

Pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije Jelena Ricov istaknula je kako bi se trebalo početi s pripremom i mapiranjem projekata, koje predlažu urbana tijela, a odobrava ih nadležno ministarstvo, objasnivši da se tako dobiva na vremenu te bi se sredstva osigurana u EU fondovima za financiranje projekata urbane obnove i održivog razvoja u okviru Kohezijske politike Europske unije za razdoblje 2014. – 2020. mogla početi što prije koristiti.

Također, naglasila je, uključivanje u izradu Strategije aglomeracije Zagreb bitno je za sve sudionike jer će u narednom financijskom razdoblju svaki projekt koji aplicira za europska bespovratna sredstva, morati biti opravdan u lokalnim strateškim dokumentima. U tome je još jedna prednost ovog zajedničkog dokumenta, čiji je završetak predviđen za prvi kvartal naredne godine. (zagreb.hr/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni