Suradnja Zagreba i Macerata

Suradnja Zagreba i Macerata

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, primio je u srijedu 5. listopada u palači Dverce delegaciju talijanskog grada Macerata predvođenu gradonačelnikom Romanom Carancinijem. Na sastanku u reprezentativnoj gradskoj palači dogovorena je kulturna suradnja Zagreba i Macerata, koja počinje adventskim događanjima: u Maceratu će u prosincu biti predstavljen “Advent u Zagrebu”, kao jedna od vodećih turističkih atrakcija Zagreba.

Pohvalivši Zagreb kao grad u koji se već zaljubio, gradonačelnik Romano Carancini izrazio je zadovoljstvo suradnjom i uputio zahvalu talijanskom veleposlaniku u Hrvatskoj Nj. E. Adrianu Chiodi Cianfaraniju, koji je povezao gradonačelnike i ukazao na potencijal prijateljstva ova dva grada.

“Nakon Rima, Milana i Bologne, evo još jednog prijateljstva: između građana Zagreba i Macerata i naroda Hrvatske i Italije”, rekao je zagrebački gradonačelnik najavivši da je ovo samo početak suradnje, osobito orijentirane na kulturne projekte. Tako će gradonačelnik Bandić, na poziv maceratskog kolege, 12. prosinca prisustvovati Danima regije Marche, a gradonačelnik Carancini će ponovo doći u Zagreb već naredni mjesec u povodu “Tjedna talijanske kuhinje”.

Delegacija je boravila u glavnom gradu Hrvatske u povodu izvedbe opere “Madame Butterfly”, koja se održala isti dan u 19.30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u izvedbi  maceratske “Arene Sferisterio”. Opera se izvodi u znak obilježavanja 25. obljetnice osnutka Talijanske unije i 20. obljetnice Ugovora o pravima manjina između Italije i Hrvatske, u organizaciji veleposlanstva Italije i Talijanskog instituta za kulturu.

Uz gradonačelnika Bandića, sastanku su prisustvovali i pročelnici Ureda gradonačelnika i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Miro Laco i Ivica Lovrić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Nela Jurić te direktor Sektora turističkog proizvoda Turističke zajednice grada Zagreba Zlatan Muftić. Delegaciju gostiju, uz gradonačelnika Cerancinija i veleposlanika Cianfaranija, činili su i zamjenica gradonačelnika za kulturu, školu, komunikacije i turizam Stefania Monteverde, zamjenik generalnog tajnika Gianluca Puliti, predstojnici Ureda za Europu i Ureda za turizam Sara Spreca i Pierluigi Tordini te Carlo Scheggia iz Ureda za tisak Macerata Opera Festivala.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni