Suradnja Instituta Ruđer Bošković i Udruge inovatora Hrvatske

Suradnja Instituta Ruđer Bošković i Udruge inovatora Hrvatske

„U razvijenim zemljama sve je podređeno inovatoru, pa tako i znanje i znanost. Mi imamo sustav koji je potrošio velika sredstva na skupu opremu na fakultetima i institutima, a konkretnih rezultata nije bilo“, rekao je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. Tome Antičić i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš potpisali su danas Sporazum o dugoročnoj suradnji s ciljem zajedničkog djelovanja u području razvitka i komercijalizacije inovacija i unapređenja hrvatskog gospodarstva.

Nedostatak komunikacije i suradnje znanstvenih institucija i samih inovatora ocijenjen je kao problem inovatorstva u Hrvatskoj, a Sporazum potpisan u knjižnici Instituta Ruđer Bošković trebao bi riješiti taj problem u budućnosti.

„U razvijenim zemljama sve je podređeno inovatoru, pa tako i znanje i znanost. Mi imamo sustav koji je potrošio velika sredstva na skupu opremu na fakultetima i institutima, a konkretnih rezultata nije bilo. Naši su inovatori po istraživanja i testiranja svojih inovacija odlazili u Sloveniju, Beč, Švicarsku, Njemačku, za što su trebali potrošiti i puno više novca i vremena“, rekao je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš.

Ravnatelj Instituta Tome Antičić istaknuo je kako je Institut od 2007. godine u sklopu FP7 projekta povukao 11 milijuna eura iz europskih fondova. Antičić je rekao kako sadašnje znanje kroz kapitalne strukturne projekte Institut sada stavlja na raspolaganje gospodarstvu.

Najava 12. Međunarodne izložba inovacije ARCA

Zvonimir Viduka, potpredsjednik Udruge inovatora Hrvatske za gospodarstvo rekao je kako Hrvatskoj nedostaju inovativna poduzeća te kako je sadašnji broj takvih poduzeća premalen. On je najavio 12. Međunarodnu izložbu inovacija ARCA, koja će se u održati od 15. do 18. listopada u Boćarskom domu u Zagrebu. Organizaciju će preuzeti Udruga inovatora Hrvatske uz suorganizaciju Instituta Ruđer Bošković, Hrvatske zajednice Tehničke kulture i Prvog iranskog instituta inovatora i istraživača Islamske Republike Iran. Organizatori očekuju dolazak više od 250 inovatora iz Hrvatske i iz još 16 drugih zemalja.

„Izložba je jedna od ključnih platformi za razmjenu iskustava inovatora i gospodarstvenika, umrežavanje gotovo svih institucija i organizacija u inovacijskom lancu. To je događaj koji na jednom mjestu predstavlja najnovije ideje, proizvode i usluge koje već jesu ili trebaju zauzeti značajno mjesto na tržištu“, rekao je Viduka.

U sklopu izložbe održati će se i Hrvatsko-iranski gospodarski forum u kojem će sudjelovati visoki iranski dužnosnici i gospodarstvenici. (V. Vukoje)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni