Suprotne mentalne slike

Suprotne mentalne slike

U Galeriji Karas, izložbenom salonu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Praškoj 4, u ponedjeljak 4. kolovoza u 19 sati otvara se izložba slike Tomislava Šilipetra. Izložba će biti otvorena do 13. kolovoza.

Ono što nas zatiče je to da slike pred nama nije nasumično odabralo umjetnikovo unutarnje oko. Unutarnje jer od vanjskog u što se uključuje i veliko područje svega i svačega, ove slike zaobilaze. Slike su sekvence duhovnog filma. Biografije od razdoblja dječaštva do danas.

Oslobađajući se unutarnjeg sadržaja, otklanjajući zavodljivost različitih namaza boje kojih se rado sjećamo ostaje nam crtež jasnog ruba, nepotkupljivost riječi i realizma slova. Deklarativnost ovih slika srodna je onoj koja nas poziva s aktivnih grafita . Onih s ljudskim likom koji je tu da nam ukaže na nešto turobno i nepopravljivo, konstantnu tugu. Šilipetar ima pak crteže/slike izrazito svjetle, gotovo da su slike vedrine ali njihova unutarnja os uronjena je u kadrove duhovnog filma tmastog i nepokretnog. Zbog čega? Jer drukčije nije moglo biti. (Igor Rončević)

O autoru

Tomislav Šilipetar je rođen u Zagrebu 07. kolovoza 1987., a 2014. godine završava akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Igora Rončevića- Slikarski odsjek(Magisterij ). Uz osam skupnih izložbi imao je i par samostalnih. Dobitnik je rektorove nagrade za izvrsnost 2013. godine. Slika i stvara većinom u akrilu, a teme variraju od samoće i izoliranosti do same ljudske egzistencije u društvu koje osuđuje. Preferira lazurnost, i liniju koje savršeno idu uz cjelokupnu zaokupljenost izlaska iz ‘uboksiranosti’ debelih nanosa akademizma. (zg-m)