Superbiljka “maca” za preventivu i liječenje fizičkog i mentalnog zdravlja

Superbiljka “maca” za preventivu i liječenje fizičkog i mentalnog zdravlja

Njezina više nego pozitivna svojstva prepoznao je sada umirovljeni profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu Bruno Novak i gotovo je nemoguće navesti sva njezina brojna pozitivna djelovanja na organizam

Maca (čita se maka) je relativno nepoznata biljka koja se tradicionalno uzgaja na visokim nadmorskim visinama Anda, iznad tri tisuće metara, pa je za očekivati da joj odgovaraju hladniji vremenski uvjeti. Uz prilagodbu i kontrolu može se uzgajati i kod nas, barem u manjim količinama.

Njezina više nego pozitivna svojstva prepoznao je sada umirovljeni profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu Bruno Novak: „Maca je samoplodna biljka, a njezin se gomoljasti korijen može konzumirati svjež ili posušen. U kulinarstvu ima mnogo primjena, s njom se može raditi pire, postoji brašno i suhi prah od mace koji su odlični za pripremu kolača, kruha ili pudinga. Osim toga, može se jednostavno koristiti na dnevnoj bazi, preporučuje se uzimanje jedne do dvije žličice njezinog praha uz mlijeko, čaj, juhu ili jogurt“. Okus i miris se ne mogu točno opisati a podsjećaju na kombinaciju rotkvice i hrena.

Najčešće se uzgaja na jednogodišnji način, treba joj pet do osam mjeseci od sjetve do berbe, a gomoljasti korijen, koji se posije koristi, promjera je do pet centimetara i različitih boja – žute, bijele, ljubičaste, crvenkaste i crne. Sadrži amino kiseline, škrob, ugljikohidrate, glukozinulate koji djeluju antikancerogeno, vitamine, kalcij, bakar, selen i željezo. Ima i četiri jedinstvena alkaloida koji do sad nisu pronađeni ni u jednoj drugoj biljci.

Mnogobrojna blagotvorna djelovanja

maca2Gotovo je nemoguće navesti njezina brojna pozitivna djelovanja na organizam; regulira metabolizam, prirodno podiže energiju i povećava izdržljivost zbog čega je sportaši posebno cijene, doprinosi prevenciji osteoporoze, povoljno djeluje na zdravlje probavnog sustava jer sadrži prehrambena vlakna koji daju osjećaj sitosti, a imaju sposobnost izbacivanja toksina iz organizma. Redovito konzumiranje doprinosi jačanju imunološkog sustava,te zdravlju kostiju i zubi. U medicini Južne Amerike maca je poznata kao afrodizijak, a djelotvorna je kod povećanja plodnosti kod oba spola. Također se koristi za očuvanje mentalnog zdravlja pa pomaže u prevenciji Alzheimerove bolesti, te kod nesanice i stresa.

Ne preporučuje se uzimanje u vrijeme trudnoće ili dojenja, u slučaju uzimanja lijekova za povećanje plodnosti i oboljelima od tumora jajnika, maternice ili testisa.

„Njezino je odgovarajuće stanište na visokim nadmorskim visinama pa je na našim prostorima potrebno dobro pripremiti tlo i kontrolirati korov. Najbolje je macu uzgajati iz presadnica koje se mogu kupiti i na našem fakultetu, a na taj način se ubrzava proces do berbe. Optimalna temperatura za razvoj je u rasponu 15 do 20 stupnja Celzija dok je vrlo visoka temperatura ograničava u rastu. Sadnja bi se trebala obaviti u travnju ili svibnju, a berba u listopadu ili studenom. Nakon toga ju je najbolje posušiti da bi se osiguralo čuvanje na duži period, do pet godina. Najčešće se koristi kao prah koji se onda kombinira s ostalom prehranom“, opisuje nam proces uzgoja profesor Novak koji se nada da će se ova biljka udomaćiti u našim krajevima i da će se prepoznati njezina izvanredna svojstva za liječenje i preventivu.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni