Super Hrvatska!

Super Hrvatska!

Mnogi očekuju kako ovi rezultati mogu biti početak nekog općeg društvenog, ekonomskog, znanstvenog ili kulturnog preporoda tj. kako bi ovo mogao biti i putokaz za SUPER HRVATSKU

Hanibal Salvaro

Iako je finalna utakmica SP-a završila s 4:2 za Francusku, Hrvatska je utakmicu odigrala izvrsno, viteški i gospodski se oprostila od zlata, jer je suprotna momčad imala više sreće u igri za koju se kaže: lopta je ipak okrugla.

Nije tu bilo podređene uloge, a to znači kako je ovo srebro zaista zasluženo i to protiv ekipe koja na nogometnom tržištu ima trostruku vrijednost u odnosu na hrvatsku ekipu.

Mandžukića je lopta udarila u glavu i on je ispao strijelac autogola, ali mu vrag nije dao mira i ipak poentirao jedan sjajan mangupski gol. Ukratko – iako nisu dohvatili zlato, opravdano su ostavili dojam super momčadi, jer su sportski iskaz Super Hrvatske.

Stoga bravo za sve naše srebrne nogometaše. I nemojte se čuditi ukoliko cijene naših nogometaša sada porastu više nego zlatnih pobjednika.

Zahvaljujući nogometnim umjetnicima i Daliću, Hrvatska se može smatrati presretnom, barem u nogometu.

Ali ovaj opravdani ushit i pravo na radost ne moraju biti zapreka i malo šireg komentara naoko sporednih značajki. Za početak možemo kazati kako su dečki iskazali svoju opravdanu radost na otmjen i gospodski način. Bez arogancije, bez kompleksa manje vrijednosti, racionalno vjerujući u svoje sposobnosti a da pri tome nikoga nisu ni podcjenili ni precijenili. Lopta je okrugla i radi toga su nogometne utakmice uvijek barem malo neizvjesne i jasno je radi toga i nogomet toliko popularan.

Mnogi očekuju kako ovi rezultati mogu biti početak nekog općeg društvenog, ekonomskog, znanstvenog ili kulturnog preporoda tj. kako bi ovo mogao biti i putokaz za SUPER HRVATSKU.

I mogao bi ali nam trebaju ekonomski, politički, znanstveni i kulturni Dalići, a njih izgleda nemamo i ne možemo ih brzo imati. Treba ih možda tek uzgojiti.

Ali ni Dalić ne bi uspio da nije bilo nekih predradnji. Prije svega, naši nogometaši igraju u najboljim ekipama na svijetu gdje su treneri osobe kao Maurihno, Guardiola, Zidane koji su ih na neki način doškolovali. Postali su svjetska klasa i iz toga proizlaze svjetski rezultati.

I spomenimo usput, ali važno, tj. pokušajmo biti otmjeni. Iako je Zdravko Mamić „osuđen“ od strane svekolikog tiska te i od normalnog sudstva, treba podsjetiti, kako je on uz sve dokazane ili nedokazane grijehe, također znatno zaslužan što neki nogometaši igraju u vrlo važnim svjetskim ekipama i što ih sada imamo na raspolaganju.

Na kraju bi podsjetio kako su Urugvaj i Argentina po dva puta bili svjetski prvaci i jasno u tome jako uživali, ali im to nije znatno pomoglo u razvoju svakodnevice.

Bez obzira na rezultat igre s Francuskom, dočekajmo u ponedjeljak naše velikane na veličanstven način, radosno i otmjeno, jer su nam pružili puno radosti i poticaja da ih »kopiramo« u drugim sferama života i na svoj način pokazali što to znači Super Hrvatska.

Hanibal Salvaro, Art Director

LADICA Fine Arts & Design Center

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni