Sumnjiva štednja: 14 Hrvata mora dokazati podrijetlo novca na računima izvan zemlje

Sumnjiva štednja: 14 Hrvata mora dokazati podrijetlo novca na računima izvan zemlje

Ako se uzme kamata od 5 posto, dolazi se do moguće ušteđevine 14 Hrvata od 1,7 milijardi kuna

Čak 14 građana Hrvatske koji imaju račune s ušteđevinom od 1,7 milijardi kuna u zemljama EU mora u sljedećih 10 dana Poreznoj upravi i USKOKU dokazati porijeklo novca, saznaje Dnevnik Nove TV.

Oni su na kamatama prošle godine dobili 50 milijuna kuna, te ako se uzme kamata od 5 posto, dolazi se do moguće ušteđevine 14 Hrvata s „sumnjivom ušteđevinom“ od 1,7 milijardi kuna.

Hrvatska je kao članica EU dobila podatke iz 19 zemlja o računima koje imaju građani naše zemlje, oni će morati otkriti u kojoj su zemlji platili porez na štednju, a poreznicima je sada najvažnije utvrditi podrijetlo takve imovine.

Takvi građani moraju dokazati kako su stekli taj novac, a država im može oduzeti porez od 40 posto na štednju. (zg-m)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t