Sukob oko Jakova Sedlara

Sukob oko Jakova Sedlara

Posljednjoj sjednici Gradske skupštine u sadašnjem sazivu koja se danas održava u Staroj gradskoj vijećnici prethodila su dva prosvjeda vezana uz redatelja Jakova Sedlara. Naime, Odbor za javna priznanja Gradske skupštine je s pet glasova »za« i dva »protiv« usvojio zaključak Komisije koja je predložila da se redatelju dodijeli Nagrada grada Zagreba za 2017. godina iako je njegovm filmom Jasenovac – istina izazvao ogorčenje dijela javnosti, poglavito židovske i srpske manjine.

Protivnici takvog prijedloga, antifašisti okupili su se u četvrtak ujutro ispred Stare gradske vijećnice gdje su raširili transparent s natpisom »Dosta je ustaštva«. Aktivisti su ujedno dostavili i otvoreno pismo gradskim zastupnicima u kojima se zgražaju nad mogućnošću da osoba koja osporava i umanjuje žrtve logora Jasenovac postane Zagrepčaninom godine. Sedlara optužuju za povijesni revizionizam te navode kako film u kojem je Jasenovac prikazan kao radni logor obiluje falsifikatima i lažima.

No prosvjedovala je i skupina građana koja podržava Sedlarovu kandidaturu predvođena saborski zastupnikom Željkom Glasnovićem.

Kako su prosvjednici bili udaljeni svega nekoliko metara, u jednom je trenu došlo do naguravanja dvaju skupina, ali je sve, na sreću završilo bez većeg incidenta. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni