Sudovi vraćaju »krivotvoritelje« diploma na posao u Holdingu

Sudovi vraćaju »krivotvoritelje« diploma na posao u Holdingu

Neki su vraćeni na posao jer je sud zaključio da su posao koji su obavljali mogli raditi i bez spreme za koju su dostavili lažni dokument

Nakon što je prije dvije godine ustanovljeno da je u Zagrebačkom holdinu čak 333 osoba zaposleno s lažnim diplomama i svjedodžbama te im je zbog toga uručen otkaz, sudovi su te iste radnike počeli vraćati na posao, piše Ivan Pandžić u 24 sata. Naime, mnogi su se »krivotvoritelji« žalili na otkaze koje su sudovi sad počeli poništavati pa su rezultati dosad najveća akcije provjere diploma u jednoj javnoj tvrtki polako počeli »padati u vodu«.

U Holdingu su prije dvije godine zaključili da su im radnici koji su bili zaposleni na poslovima mjestima za koja nisu imali odgovarajuću stručnu spremu nanijeli štetu t«tešku« barem 88,5 milijuna kuna.

Posljednji slučaj vraćanja na posao odnosi se, prema pisanju 24 sata, na Damira Ljubeja, nekadašnjeg kontrolora karata u Zagrebačkom električnom tramvaju i bivšeg predsjednika Zajednice udruge branitelja Zagrebačkog holdinga te sindikalnog povjerenika. Ljubej je dobio otkaz 2015. godine nakon što je provjera je pokazala da nema svjedodžbu Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu, tj. nije nigdje u maticama škole zaveden da ju je završio iako je priložio svjedodžbu. U listopadu mu je Županijski sud u Splitu pravomoćno poništio otkaz nakon što je na njegovu stranu stao i Općinski sud u Zagrebu. Ljubej nije ništa htio komentirati za list. Radoslav Vlašić iz Udruge vozača ZET-a Trešnjevka izjavio je pak da je u ZET-u poništeno još otkaza zbog krivotvorenja dokumenata.

U Zagrebačkom holdingu navode da je 59 radnika ZET-a podnijelo tužbe; njih 31 je izgubilo, jedan je vraćen na posao, a za ostale traju postupci. Za ostale podružnice u Holdingu nemaju podataka.

Sporno je kod Ljubeja to što je on je angažirao vještaka, koji je utvrdio »da je utvrđena originalnost obrasca svjedožbe, potpisa ravnatelja i pečata«, dok je Holding je dostavio mišljenje škole, koja potvrđuje da mu je svjedožba nevjerodostojna.

Pero Kovačević, voditelj projekta provjere diploma u Zagrebačkom holdingu, ističe da se susreću s potpuno različitim sudskim praksama pa je tako jedan bivši zaposlenik na sud donio (prema Kovačevićevim riječima također lažnu) svjedodžbu druge škole, a sud ga je vratio na posao. Neki su pak vraćeni na posao jer je sud zaključio da su posao koji su obavljali mogli raditi i bez spreme za koju su dostavili lažni dokument bez obzira što su u potpunosti izigrali povjerenje poslodavca. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni