Sudjelujte u izboru za najveće hrvatsko lažno obećanje

Sudjelujte u izboru za najveće hrvatsko lažno obećanje

Laž je, nažalost, sve prisutnija u javnom i političkom životu. Ali, nasreću, sve izgovorene laži, sva dana lažna obećanja, ne mogu se više skrivati od suda javnosti

Kako najbolje obilježiti Međunarodni dan muzeja nego osvrtom na aktualni trenutak. Ovogodišnja tema Muzejske zbirke povezuju pomaže nam usmjeriti sakupljačku politiku na trendove koji nas već duže vrijeme okružuju pa vas pozivamo da se uključite u osnivanje Muzeja lažnih obećanja. Put prema društveno odgovornom muzeju započinje uključivanjem građana i građanki, a ovaj projekt zamišljen je vrlo interaktivno. Pored opipljive građe koju želimo prikupiti poželjni su i svi oblici nematerijalnog iskustva. Očekujemo da će ovaj muzej imati i vrlo uspješnu virtualnu inačicu.

„Govoriti o starim sramotama uvijek je poučno…“

(Miroslav Krleža)

Laž, velika ili mala, uvijek ostaje laž! Jest, ona je postala dio svakodnevnog življenja. Nekome je strana, netko je voli, netko misli da se može opravdati višim ciljevima. Ima li laž pravo građanstva u javnom životu? Kako djeluje u socijalnom kontekstu?

Laž je, nažalost, sve prisutnija u javnom i političkom životu. Ali, nasreću, sve izgovorene laži, sva dana lažna obećanja, ne mogu se više skrivati od suda javnosti. Ostaju zapisana ne samo u sjecanjima onih kojima su dana, već i u mnogim arhivima, izviruju iz novinskih i internetskih članaka.

U Muzeju lažnih obećanja donosimo na svjetlo dana prikupljene laži od kojih ćemo izabrati nekoliko najdojmljivijih. Izložit ćemo ih u nedjelju, 18. svibnja 2014. u Zagrebu, u Oktogonu na Trgu Petra Preradovića od 11 sati. Građani ce ih moći razgledati sve do petka, 23. svibnja. Moći ce posjetiti Muzej i putem interneta. I što je najvažnije, moći ce sudjelovati u izboru za najveće lažno hrvatsko obećanje. Svoje buduće donacije mogu dostavljati on-line.

Istina je najbolji lijek protiv svih bolesti. Laž je odgađanje susreta s istinom. Istina je dokaz da prepoznajemo problem i da smo ga spremni rješavati. Zato, kao što Krleža kaže, govorit ćemo o starim sramotama, ne samo zato što je poučno, već prije svega da nam se ne ponove.

Otkrijte kolekcionara u sebi, obilježite Međunarodni dan muzeja dolaskom na otvorenje Muzeja lažnih obećanja.

Goranka Horjan, muzejska savjetnica Muzeja lažnih obećanja u osnivanju

(Utemeljitelji Muzeja su Nacionalni forum, HSLS, PGS, Lista za Rijeku i Soundset plavi)