Sudionici humanitarne vožnje “Rally for Heroes” stigli u Zagreb

Sudionici humanitarne vožnje “Rally for Heroes” stigli u Zagreb

„Riječ je o privatnoj inicijativi koja nema veze s britanskom Vladom. To je znak solidarnosti. Sudionici akcije žele pomoći svojim kolegama i prijateljima u nevolji“, rekao je za ZG-magazin britanski veleposlanik Andrew Stuart Dalgleish. Izrazio je zadovoljstvo što Zagrepčani mogu vidjeti vrlo zanimljive automobile

Ivana Vranješ

Brojni Zagrepčani u srijedu su na Trgu bana Jelačića i Europskom trgu imali priliku družiti se sa sudionicima humanitarne vožnje “Rally for Heroes” te razgledati 30-ak skupocjenih i rijetkih automobila. Riječ je mahom o jurilicama prestižnih marki kao što su Maserati, Porsche, Mercedes-Benz, Aston Martin, ali i moćnih američkih primjeraka kao što su Fordov Mustang, Chrysler Viper i dr. Pojedini su se vlasnici upuštali u razgovore s građanima te im s vremena na vrijeme demonstrirali moć svoje “konjice” pa se s trgova povremeno moglo čuti glasno turiranje motora što je kod prolaznika nakratko moglo stvoriti dojam da s nalaza pored nekakve trkaće piste.

Osim građana izložena vozila razgledali su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i britanski veleposlanik u RH Andrew Stuart Dalgleish.

“Rally for Heroes” održava se svake druge godine, a ovogodišnji je šesti po redu. U vožnji humanitarnog karaktera sudjeluju pripadnici britanskih oružanih snaga, veterani, ali i civili.

Tijekom 10 dana sudionici vožnje u 60 automobila prolaze deset europskih zemalja, odnosno 5000 kilometara. Prikupljen novac namijenjen je udruženju SSAFA, jednoj od najstarijih humanitarnih organizacija koja pruža podršku britanskim vojnicima i njihovim obiteljima.

„Riječ je o privatnoj inicijativi koja nema veze s britanskom Vladom. To je znak solidarnosti. Sudionici akcije žele pomoći svojim kolegama i prijateljima u nevolji“, rekao je za ZG-magazin britanski veleposlanik Andrew Stuart Dalgleish. Izrazio je zadovoljstvo što Zagrepčani mogu vidjeti vrlo zanimljive automobile.

U rallyju sudjeluje i papreno skupi Aston Martin, ponos britanske autoindustrije. No ovaj ipak nije obojen u prepoznatljivu britansku trkaću zelenu boju.

Zahvalivši veleposlaniku na organizaciji velikog športskog i humanitarnog događanja, gradonačelnik Bandić istaknuo je da mu je izuzetno drago što je Zagreb jedna od destinacija “kroz koju prolaze ovi vrijedni i dobri ljudi”.

„U Zagreb smo došli iz Sarajeva. Prevalili smo mnogo kilometara i osjećam se umorno. No sretan sam jer volim pomagati ljudima. Ovo je vožnja za naše heroje, za ljude koji su sudjelovali u ratovima i vratili su se bez ruku ili nogu, a neki imaju i psihičkih problema. Nije dovoljno samo da im zahvalimo za njihovu žrtvu, nego da im pomognemo“, rekao je za ZG-magazin Jack, sudionik rallyja iz Velike Britanije

Jedan od sudionika vožnje Peter je rekao kako je uzbuđen zbog dolaska u Zagreb koji je divan grad. Izrazio je zadovoljstvo što sudjeluje u ovom događaju.

„Dobar je osjećaj kad nekom pomažeš. Moj otac je bio vojnik. Ponosan sam što skupljamo novac koji će pomoći veteranima i njihovim obiteljima“, istaknuo je Peter.

Sudionici rallyja su spremno dopustli djeci da se fotografiraju u njihovim nesvakodnevnim automobilima.

Britanac Ian je rekao kako nikada nije bio u vojsci, ali razumije bol obitelji vojnika koji su sudjelovali u ratu. Stoga je važno dati im podršku.

Sudionici humanitarne vožnje i automobili su oduševili štićenike Dječjeg doma Zagreb – podružnica Laduč i A.G Matoš.

„Ovaj događaj je poseban za nas, jer se jednom u životu možemo voziti u skupim sportskim automobilima. Velika nam je čast što su nas organizatori pozvali. Djeca su oduševljena, automobili su stvarno prekrasni“, rekla je Natalija Poliščak Vuković, odgajateljica u Dječjem domu Zagreb. Manifestaciju u Zagrebu je organiziralo Veleposlanstvo Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH u suradnji s Gradom Zagrebom.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni