Sud potvrdio: Naplata odvoza otpada u Zagrebu je nezakonita!

Sud potvrdio: Naplata odvoza otpada u Zagrebu je nezakonita!

Iz Zelene akcije podsjećaju da su u prosincu prošle godine zatražili promjenu načina naplate odvoza otpada koji se bazira na »izmišljenom« fiksnom volumenu spremnika za miješani otpad

Zelena akcija izražava zadovoljstvo odlukom Upravnog suda u Zagrebu koji je prošlog tjedna presudio u korist građana nezadovoljnih višegodišnjom štetnom naplatom odvoza otpada u Zagrebu.

»Godinama upozoravamo da građani u Zagrebu plaćaju previsoke račune za otpad kojeg niti ne proizvedu jer često spremnike za otpad niti ne napune do kraja, a naplaćuje im se odvoz punog volumena spremnika. Presuda Upravnog suda je dokaz tome i zahtjev gradskim vlastima da hitno osiguraju pravednu naplatu po stvarno proizvedenoj količini otpada i poboljšaju uslugu tako da građani/ke mogu jednostavno odvojiti otpad i da im se to u konačnici kroz pravednu naplatu isplati«, navodi se u priopćenju Zelane akcije.

Podsjećaju kako su u prosincu prošle godine prosvjedom ispred zgrade Gradske uprave zatražili promjenu načina naplate odvoza otpada koji se bazira na »izmišljenom« fiksnom volumenu spremnika za miješani otpad i fiksnom broju odvoza koji ne odgovaraju potrebama građana. U takvom sustavu većina građana mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvede.

»Ovu odluku gradonačelnik Bandić donio je uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora i do danas se sustav naplate nije unaprijedio. Uoči ovogodišnjih parlamentarnih izbora nastavili su se paušalni potezi vezani za naplatu odvoza otpada, koji su doveli do toga da je Zagreb pretrpan smećem. Sve navedeno pokazuje da gradonačelnik Bandić nastavlja s bezuspješnom i štetnom politikom gospodarenja otpadom, što je počelo prepoznavati i sve više građana«, dodaju.

U Zelenoj akciji kritiziraju i neefikasan sustav odvajanja bez ikakve kontrole u malobrojnim spremnicima raštrkanim po gradu što bi moglo rezultirati novim povećanjem iznosa na računima građana zbog neispunjenja ciljeva odvajanja i smanjenja odlaganja na odlagalište Jakuševac.

»Tražimo od gradskih vlasti i Čistoće da prestanu poticati proizvodnju velikih količina miješanog otpada i građanima nepravedno i nezakonito naplaćivati otpad kojeg građani uopće nisu niti proizveli. Tražimo da se građanima osigura naplata prema stvarno proizvedenoj količini miješanog otpada i spremnici za odvajanje reciklanata i biootpada na kućnom pragu«, poručuju aktivisti. (zgm)