Sučelili se zagovornici prava na život i prava na pobačaj

Sučelili se zagovornici prava na život i prava na pobačaj

U jednom je trenu među suprotstavljenim stranama došlo i do verbalnog sukoba i manjeg naguravanja, no sve je na kraju završilo bez incidenata

Uoči velikog Noćnog marša koji se održao u večeri osmog ožujka u kojem je sudjelovalo nekoliko tisuća prosvjednika, nekoliko sati ranije, točnije u 14 sati, održana je prosvjedna akcija ispred bolnice KBC Sestre milosrdnice. Ondje je Ženska mreža Hrvatske nastojala ukazati na probleme sa kojima se suočavaju žene. Čak njih petnaest objesilo nekoliko papirnatih i jedan veliki platneni transparent. Na transparentima između ostalima je pisalo: “Non pasaran”, “Svoga tijela gospodarica”, “Za rodnu ravnopravnost”…

Kao i mnogo puta do sada, ondje su se, kao i mnogo puta prije nalazili molitelji za nerođenu djecu koji se protive izvođenju pobačaja u spomenutoj bolnici. Andrija Marić, jedan od molitelja, odlučio je prozboriti javno zašto je ondje. Kazao nam je kako se on ondje nalazi zbog toga što moli za one koji ne mogu odlučivati o vlastitoj sudbini za njihov život. Pritom je rekao: “Nismo ovdje zato što želimo smetati ljudima. Ovdje smo kako bismo molili”.

Nadodao je kako on ovdje nikoga ne osuđuje i na kraju svakog dana svatko sam odlučuje te da oni ne mole za promjenu zakona. Kada smo ga upitali što misli o spomenutom prosvjedu iza njegovih leđa kazao je kako ne zna o čemu se radi, no pritom je osudio svakoga tko ide moliti ispred ginekološkog odjela te je zaključio kako on i prijateljica imaju prijavu mirnog prosvjeda.

Rasplet ove cijele situacije, ali ovaj prosvjed uz cestu je pratila i jedna Francuskinja koja se ondje slučajno zatekla. Madelin nam je kazala kako je pobačaji u Francuskoj redovno obavljaju u tamošnjim bolnicama te su ozakonjeni. “Žena ima sama pravo hoće li zadržati to pravo i napraviti pobačaj ili će zadržati dijete”, samtra Francuskinja.

Nadodala je kako je neugodno bila iznenađena kada je vidjela da su prosvjedi ispred bolnice glede ovog problema. Smatra kako se premalo ljudi sakupilo da podršku ženama prilikom izbora oko pobačaja te je zaključila joj je to prvi put da vidi molitelje ispred bolnice zajedno sa velikim križem.

U jednom je trenu među suprotstavljenim stranama došlo i do verbalnog sukoba i manjeg naguravanja, no sve je na kraju završilo bez incidenata.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni