Stvarateljica Lela Kaplowitz

Stvarateljica Lela Kaplowitz

Pjevačica poput E. Fitzgerald, S. Vaughan ili B. Holiday više nema i teško da će ih biti. Zato se danas mnoge kvalitetne, pa i vrhunske pjevačice se smatraju interpretatoricama. To je npr. izjavila u razgovoru za Hrvatsku televiziju mega popularna D. Krall. Kada se prisjećam pjevačica koje trenutno privlače pozornost, mogu kazati da L. Kaplowitz može se ravnopravno nositi s tim pjevačicama.

 Ali Lela ima jednu drugu odliku, ona je prvenstveno stvarateljica, a tek onda interpretatorka. A u jazzu biti stvarateljica je sve rjeđa osobina

Igor Čatić

Igor_CaticPoslije nedavne, vjerojatno svjetske premijere razgovora između kiborga, robota i avatara u Europskom domu, pristupio mi je jedan gospodin i predao CD. I reče: »dobar sam s umjetnicom i nagovorio ju da Vam posveti ovaj CD. Pogledam, With every Breath Lela / Joe Kaplowitz uz pratnju Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Saše Nestorovića.

Ovaj portal je jedan od rijetkih na kojima se najavljuju koncerti, pa i oni jazza ili pišu osvrti. Stoga sam se smatrao obveznim da nešto napišem o ovom izvrsnom CD-u.

with_every_breathDavno je to bilo, 31. ožujka 1959. kada sam pripremio iz vlastitih ploča emisiju koja još i danas ima istu najavu i isti naziv. Po vašem izboru. Za tu emisiju sam izabrao nenadmašivu E. Fitzgerald, ali i tada na ovim prostorima nepoznate umjetnike, pjevačicu, E. Anderson i vokalni trio Lambert-Hendrics-Ross. Slijedile su mnoge druge emisije ali nešto je bilo stalno prisutno, puno jazz vokalistica. Kao što nedavno napisah, jedna od najuspješnijih godina bila mi je 1996. kada sam predstavio hrvatskoj javnosti Diane Krall, ali i dva izvrsna vokalista: K. Ellinga i K. Mahagonyja. Bilo je još podosta pjevačica koje sam predstavio tijekom tih godina, poput Ute Lemper (1988.) koja izvrsno pjeva na tri jezika. Zato bih htio napisati nekoliko riječi o CD-u koji bi mogao imati hrvatski naslov: Svakim dahom.

Pjevačica poput E. Fitzgerald, S. Vaughan ili B. Holiday više nema i teško da će ih biti. Zato se danas mnoge kvalitetne, pa i vrhunske pjevačice se smatraju interpretatoricama. To je npr. izjavila u razgovoru za Hrvatsku televiziju mega popularna D. Krall. Kada se prisjećam pjevačica koje trenutno privlače pozornost, mogu kazati da L. Kaplowitz može se ravnopravno nositi s tim pjevačicama. Ali Lela ima jednu drugu odliku, ona je prvenstveno stvarateljica, a tek onda interpretatorka. A u jazzu biti stvarateljica je sve rjeđa osobina.

Svako slušanje otkriva nešto novo

Valja odmah kazati. Lela i Joe Kaplowitz povukli su izvrstan potez. Lela se vratila iz SAD, a Joe je dobro došao glazbenik u našu sredinu. Lela je donijela sa sobom dvostruku vrijednost. Zna pisati skladbe i napisati za njih engleske tekstove. Naime sve skladbe sadrže njezine tekstove, a dvije je od njih 10 napisao Joe, koji je ujedno aranžirao sve skladbe i svira glasovir.

Lela_Lisinski
Lela Kaplowitz u nastupu s The Duke Ellingtom Orchestra u Lisinskom

Svatko od nas pronaći će skladbu koja mu se najviše sviđa. Meni osobno to su Sisters (Sestre). U svakom slučaju, taj CD treba višekratno slušati, svaki puta otkriva se nešto novo.

Hrvatska trenutno ima dvije vrhunske pjevačice, obje su pritom stvarateljice i u punoj snazi. Jedna od njih je T. Obrovac koja svoj uspjeh temelji na pretvaranju naših korijena u vrlo dinamičan zvuk uz pratnju malog sastava. Lela je bliže izvornom idiomu jazza, a izvrsno ju prati Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije. Pomlađeni sastav orkestra, među kojima su izvrsni glazbenici potekli iz Orkestra Hrvatske glazbene mladeži (gotovo cijela trubačka linija), pod sada već višegodišnjim vodstvom Saše Nestorovića, predstavlja orkestar koji zaslužuje svu našu pozornost. Pa i onu, da je izvrsno dopunio zamisli Lele i Joe-a.

Pozornost mi je privukla napomena. Umjetnici su načinili CD bez zaštite od kopiranja. Ali su pridodali „poštuj glazbu i glazbenike.“

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni