Stvara li “Škola za” život fah-idiote?

Stvara li “Škola za” život fah-idiote?

(Fotro: Ilustracija)

Mediji i društvene mreže prepuni su kvaziumjetnicama koje zarađuju silan novac tako što utječu na ljude. Golotinja, ljubavi na prvi pogled s tajkunima, nogometašima i sličnim lovašima, plastične operacije i sl. ekstravagancije postali su prihvatljivi načini ponašanja. Škola nije jedina poluga u razvoju životnih navika i stjecanju znanja u najosjetljivijoj dobi, ali svakako ima presudnu ulogu

Žarko Delač

Žarko Delač

Primjer životnog puta i uspjeha kćerke aktualne predsjednice Republike Hrvatske otvara mnoga pitanja vezana uz obrazovnu školsku reformu, obiteljski odgoj i poimanje života adolescenata. Naime, mediji i društvene mreže prepuni su negativnosti kojima se svakodnevno hrani veliki broj naših sugrađana i osobito mladih koji su jako podložni vanjskim utjecajima. Golotinja, eskort dame, ljubavi na prvi pogled s tajkunima, nogometašima i sličnim lovašima, plastične operacije i slične ekstravagancije na ženskim tijelima postali su uobičajeni i prihvatljivi načini ponašanja djevojaka i zanimljivi velikom broju sljedbenika.

Kao što i sama riječ kaže za ovakve kvaziumjetnice koje zarađuju silan novac tako što utječu na ljude, stvar nije bezazlena. Naravno, i u muškom svijetu se pojavljuju modni stilisti, mačori, ljubavnici, ali i mafijaši koji postaju prihvatljivi dio društvene scene. Kopiranje i povođenje za ovakvim primjera dovodi do toga da sve manje razmišljamo o korisnosti učenja, stjecanju znanja, sportskim aktivnostima ili obiteljskim vrijednostima. Stoga je životni put jedne osamnaestogodišnjakinje, koja je unatoč tome što je mogla svakodnevno izlaziti u noćne klubove, slušati cajke ili voziti skupocjene automobile, vrlo poučan jer je izabrala nešto potpuno drugačije.

Svjedodžbe i diplome – potrošački hit u Hrvata

Posvetila se vrhunskom sportu i stjecanju znanja koje se ne može kupiti poput diploma ili svjedodžbi koje su postale potrošački hit u našem društvu. Pritom je očigledno kako naš obrazovni sustav ipak odlično funkcionira jer smo ponovno naši učenici postigli zapažene rezultate i na informatičkoj olimpijadi.

Pitanje je stoga čemu tolika buka i ulaganje silnih novaca u novi sustav obrazovanja, koji po svemu sudeći teži od učenika napraviti fah-idiote. Lijepo je imati odličnog STEM-ovca, ali ako je to mlada osoba s naočalama velike dioptrije koja ne može u dalj s mjesta 150 cm, pitanje je opravdanosti takvog školskog sustava. O povijesti kao učiteljici života koja u školi za život nema mjesta, potpunom zanemarivanju školskog odgoja, izbacivanju vjerskih sadržaja i represivnih metoda poput ukora onemogućuje se stručna rasprava.

Je li to možda i zbog toga što su i zagovornici obrazovne reforme fah-idioti pa ne vide ništa drugo oko sebe već samo voze po jednosmjernom kolosijeku? Naravno da škola nije jedina i najvažnija poluga u razvoju životnih navika i stjecanju znanja u najosjetljivijoj dobi, ali svakako ima presudnu ulogu. Pri tome roditelje koji djeci za rođendane kupuju skupa vozila možemo istaknuti kao veliki negativni faktor u školskom sustavu, jer ne samo da djecu uče kako u školi neće ništa naučiti, već često profesorima (o čemu se malo govori) prijete što verbalno što fizički. U takvom okruženju teško je prosvjetnim djelatnicama raditi, ali škola za život na to ne daje odgovore.

Kome zapravo treba “Škola za život”

Ustvari, životna škola bi trebala mnogim našim starijim sugrađanima koji redovito bacaju plastiku i ostalo smeće u prirodu, parkiraju se s četiri »žmigavca« na prometnicama, organiziraju tučnjave na sportskim utakmicama ili iznuđuju novce od starijih i nemoćnih osoba.

U konačnici ipak je najvažnije sačuvati obiteljski život i skromnost, postići duhovnu smirenost koju nam može pružiti naša tradicionalna pomoćnica katolička crkva i zadovoljiti se onim što nam je dostupno. Intenzivno traženje jedino materijalne sreće i bogatstva, što u posljednje vrijeme masovno činimo i zvan naših granica, često završi razočaravajuće. Primjer Katarine Kitarović može nam pomoći u tome da shvatimo kako je uspjeh moguće postići i u svojoj domovini, a srećom takav slučaj odricanja i težeg puta do uspjeha nije usamljen što je nada i garancija naše bolje budućnosti.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni