Studija otkriva zašto umjetna sladila debljaju

Studija otkriva zašto umjetna sladila debljaju

»Mnogi zdravstveno osviješteni pojedinci vole konzumirati niskokalorična sladila kao alternativu za šećer«, navodi izvanredni profesor Sabyasachi Sen. »Međutim, sve je više znanstvenih dokaza da ovi zaslađivači potiču na poremećaje metabolizma«.

Međunarodna medicinska organizacija Endocrine Society objavile je 3. travnja istraživanje koje pokazuje kako konzumacija umjetnih sladila kakva se koriste u pićima bez šećera također može doprinijeti nakupljanju tjelesnih masti, odnosno debljanju.

Mogu li umjetna sladila dovesti do debljanja, pitanje je o kojem znanstvenici već desetljećima žestoko raspravljau, pogotovo nakon studija koje su pokazale čudnu vezu između pretilosti i potrošnje niskokaloričnih zaslađivača. Nova studija otkriva jedan od bioloških mehanizama koji stoje iza ovog naizgled nelogičnog fenomena.

Naime, još od uvođenja modernih umjetnih sladila u 1980-ima pokrenute su rasprave o njihovoj zdravstvenoj sigurnosti i krajnjoj učinkovitosti u mršavljenju/očuvanju tjelesne težine. Nekoliko velikih studija provedenih u proteklih 30 godina potvrdile su povezanost između debljanja i upotrebe umjetnih zaslađivača.

Ipak, ove studije nisu otkrile što je izravan uzrok tome pa su mnogi istraživači pokušali smisliti načine da objasne naizgled nepravilne rezultate. Zašto bi potrošnja namirnica, odnosno pića s manje kalorija rezultiralo debljanjem? To nije imalo nikakve logike pa se pojavilo tumačenje da su osobe koje koriste umjetna sladila nedostatak kalorije nadomjestile negdje drugdje.

Druga objašnjenja nagađaju kako umjetna sladila stvaraju konfuziju u redovitim metaboličkim procesima organizma kada se u njega unosi slatka namirnica bez kalorija. Kada naše tijelo ne dobije kalorije od namirnica koje prati sladak okus, to bi moglo izazvati signal gladi. Prema tom objašnjenju niskokalorični zaslađivači u stvari pojačavaju apetit.

Međutim, nova studija znanstvenika sa sveučilišta George Washington napokon detaljnije objašnjava zašto se umjetna sladila mogu povezati s debljanjem.

Istraživanje se koncentrira na umjetni zaslađivač sukraloza (E955) te je provedeno ispitivanje njegovog izravnog djelovanja na matičnim stanicama uzetih iz ljudskog masnog tkiva. Uočeno je da se, kada su stanice izložene koncentraciji sukraloze u ekvivalentu jednakom četiri limenke dijetalnog, u stanicama povećava akumulacija masnoće, a pojačani su i markeri upala i proizvodnje masti.

Sljedeći eksperiment odnosio se na usporedbu abdominalne masti ispitanika koji su konzumirali niskokalorične zaslađivače s onima koji nisu. Kod ovih prvih uočen je povećan transport glukoze u stanice.

Tim je zabilježio i 2.5 puta veći rad receptora slatkog okusa kod osoba koje su konzumirale zaslađivače, a sumnja se da veća ekspresija tih receptora u masnim stanicama ima značajnu ulogu u povećanju prijenosa glukoze u stanice.

Istraživanje se zaključuje tvrdnjom da ova metabolička deregulacija potiče stanične mehanizme da proizvode više masti.

»Mnogi zdravstveno osviješteni pojedinci vole konzumirati niskokalorična sladila kao alternativu za šećer«, navodi u studiji vodeći istraživač, izvanredni profesor Sabyasachi Sen. »Međutim, sve je više znanstvenih dokaza da ovi zaslađivači potiču na poremećaje metabolizma«.

Istraživanje je još uvijek u ranoj fazi i još treba biti potvrđeno na većem broju ispitanika, ali moglo bi nas približiti razumijevanju rezultata prijašnjih studija po kojima umjetni zaslađivači ne doprinose mršavljenju.

Istraživanje će biti službeno predstavljeno u ponedjeljak, 10. travnja u sjedištu Endocrine Societyja.

Boris Jagačić (Izvor: Enocrine Society / New Arlas)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni