“Studija o eksploataciji ugljikovodika u Jadranu potpuno je neprihvatljiva”

“Studija o eksploataciji ugljikovodika u Jadranu potpuno je neprihvatljiva”

Samo jedna od neozbiljnosti koje ističu je nevjerojatna tvrdnja kako će postavljanje naftnih platformi omogućiti pticama selicama odmaranje, čime se one „oporavljaju“, zbog čega autori studije zaključuju kako „opisani utjecaj ima karakteristike pozitivnog utjecaja“

Strateška studija utjecaja na okoliš eksploatacije ugljikovodika u Jadranu potpuno neprihvatljiva i dobar je pokazatelj nespremnosti institucija u Hrvatskoj za ozbiljnim nadzorom nad tako rizičnom i agresivnom djelatnošću na našem najvrjednijem prirodnom dobru – Jadranu, zaključak je jučerašnje javne rasprave u organizaciji Zelenog foruma i Zelene akcije.

Studija je besmislena jer je napravljena poslije usvajanja Okvirnog plana i program istraživanja, a logično je da se ispitivanja i istraživanja odvijaju prije prihvaćanja plana daljnjeg djelovanja. Procedura je u jasnoj suprotnosti sa Zakonom o zaštiti okoliša i EU legislativom, pa će i mogući ugovori s naftnim kompanijama biti upitni, upozoravaju u Zelenoj akciji.

Samo jedna od neozbiljnosti koje ističu je nevjerojatna tvrdnja kako će postavljanje naftnih platformi omogućiti pticama selicama odmaranje, čime se one „oporavljaju“, zbog čega autori studije zaključuju kako „opisani utjecaj ima karakteristike pozitivnog utjecaja“. Pozivaju sve građane, udruženja i institucije da izraze svoje protivljenje planiranoj eksploataciji Jadrana unutar javne rasprave. Javni uvid u Stratešku studiju i Okvirni plan i program održava se u prostorijama Agencije za ugljikovodike, Miramarska cesta 24, Zagreb, radnim danom od 10 do 15 sati, a komentari se mogu slati do 16. veljače. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni